Свет

Мадуро: Венецуела ускоро улази у БРИКС

Русија побеђује у сукобу који су покренуле САД и НАТО, а руски председник Владимир Путин у потпуности контролише тренутну ситуацију, оценио је лидер Венецуеле
Мадуро: Венецуела ускоро улази у БРИКС© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Венецуела ће се придружити БРИКС-у у блиској будућности, поновио је председник те земље Николас Мадуро.

Мадуро је истакао да се "стари колонијални свет са ратовима, интервенцијама, геноцидом и комплексом супериорности" замењује "новим светом са БРИКС-ом, овај свет већ постоји и неповратан је".

Мадуро је раније рекао да се нада да ће његова земља постати стална чланица БРИКС-а на самиту у Казану, у Русији, у октобру 2024. Такође је оценио да је одлука новог аргентинског председника Хавијера Милеија да повуче земљу из БРИКС-а "будаласта" и противна интересима Аргентине.

БРИКС је формиран 2009. и чини га група највећих економија у развоју: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. На самиту у Јоханесбургу прошле године, у групу су примљени Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија. Аргентина је позвана да се придружи али је нова влада то одбила.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је стигао у Венецуелу где ће, како јављају руски медији, Мадуру пренети "важну поруку" од руског председника Владимира Путина.

Русија побеђује у сукобу који су покренуле САД и НАТО 

Мадуро је описао украјински сукоб као "неморалан рат" који су Вашингтон и његови савезници покренули против Москве.

"У Украјини су извршили државни удар да би позиционирали рат против Русије, а цео тај сценарио је осмислио Запад. Међутим, Москва се одупрела притиску Запада и данас побеђује на бојном пољу, побеђује све западне земље", нагласио је Мадуро.

Мадуро је изразио уверење да руски председник Владимир Путин "у потпуности контролише тренутну ситуацију, који је недавно поновио да Украјина једноставно није добила дозволу за почетак мировних преговора".

"Рат САД и НАТО-а против Русије у Украјини постао је неподношљив за САД", нагласио је, и истакао да је Русија постала економски јача.

image
VV inauguration
banner