Свет

Амбасадор Јужне Африке: БРИКС ће наставити да се шири, за чланство заинтересовано 25 земаља

Нови чланови биће примљени у Казању, на следећем форуму БРИКС-а, каже амбасадор Јужне Африке у Русији
Амбасадор Јужне Африке: БРИКС ће наставити да се шири, за чланство заинтересовано 25 земаљаGetty © Per-Anders Pettersson / Contributor

Око 25 земаља саопштило је да је заинтересовано да се придружи БРИКС-у, а судбина 11 држава када је реч о евентуалном придруживању савезу биће решена ове године на следећем самиту у Казању, рекао је за ТАСС амбасадор Јужне Африке у Русији Мзувукиле Џеф Макетука. 

"Тамо ће бити објављени нови чланови, посебно када је реч о земљама које су већ поднеле захтев за придруживање. То су, на пример, Алжир, Белорусија, Пакистан и многи други. Тако да ће у Казању доћи до проширења, али свеједно неће бити могуће да се прихвате остале земље. То мора да се одвија постепено", додао је. 

Како је објаснио амбасадор, ни он, али ни нико други не може да прецизира колико нових земаља ће постати део БРИКС-а ове године, пошто је то питање о којем одлучују председници држава. 

"Питање проширења БРИКС-а биће актуелно у догледној будућности. Бразил ће, након Русије, бити следећа земља која ће председавати (савезом) и он ће наставити да се бави овим питањем све док лидери не одлуче да направе паузу", каже Макетука.

Говорећи о протеклом самиту БРИКС-а, који се 2023. одржао у Јоханесбургу, Макетука је рекао да је током састанака 90 одсто времена било посвећено проширењу. 

"Проблем је био тај што тада није било ни модела за проширење, ни механизма за прихватање нових чланова. Морали смо прво да одредимо како да оцењујемо условне кандидате, који ће бити критеријуми. Управо због тога, 20. августа 2023, на 15. самиту БРИКС-а у Јоханесбургу, одредили смо основне критеријуме".

image