Свет

Стиже појачање: Нигерија се придружује БРИКС-у (ВИДЕО)

Нигерија неће подлећи спољном притиску Запада у вези са сарадњом са Руском Федерацијом и следи своје националне интересе, поручио је шеф нигеријске дипломатије Јусуф Тугар
Стиже појачање: Нигерија се придружује БРИКС-у (ВИДЕО)Getty © Olukayode Jaiyeola/NurPhoto

Нигерија намерава да поднесе захтев за придруживање БРИКС-у, изајвио је министар спољних послова те земље Јусуф Тугар у интервјуу за "РИА Новости".

"Намеравамо да то урадимо. Као што сам рекао, Нигерија је делиберативна демократија. Стога, пре него што се предузму такве мере, обично се консултујемо са различитим интересним групама и разним интерним телима. Веома смо заинтересовани и радујемо се", казао је Тугар.

Министар је указао на значај присуства потпредседника Нигерије Кашима Шетиме у Јужноафричкој Републици на последњем самиту БРИКС-а.

Шеф нигеријске дипломатије допутовао је у среду у званичну посету Москви.

БРИКС је првобитно укључивао Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али се од 1. јануара број чланица асоцијације удвостручио – пуноправне чланице су постале УАЕ, Саудијска Арабија, Иран, Египат и Етиопија. 

Осим тога, још 20 држава изразило је жељу да се придружи блоку.

Нигерија неће подлећи притиску Запада због сарадње са Русијом

Тугар је додао да Нигерија неће подлећи спољном притиску Запада у вези са сарадњом са Руском Федерацијом и да следи своје националне интересе.

"Једна ствар коју морате да схватите је да Нигерија није земља која подлеже притисцима. Од самог почетка мислимо исто. Од независности 1960. године, придружили смо се покрету несврстаних. Радимо оно што мислимо да је исправно за нас као државу и нико нам ништа не диктира", нагласио је.

Како је истакао, Нигерија је отворена за сарадњу са руским компанијама нафте и гаса и предузела је неопходне мере да ту област учини привлачнијом.

Према његовим речима, врата су увек отворена за руске послове, а за руске компаније, које раде у области угљоводоника, никада нису затворена.

"Нигеријска влада предузела је низ корака који би земљу требало да учини привлачнијом страним нафтним и гасним предузећима. Оно што смо урадили са наше стране јесте потпуна ревизија наших закона о нафти и гасу. Дакле, имамо Закон о нафтној индустрији, који је створио горње регулаторно тело, одвојено од тела које регулише средњи ток (транспорт) угљоводоника и низводно (дубинска прерада угљоводоника и продаја), што пословне прилике чини још атрактивнијим", појаснио је.

Шеф нигеријског министарства спољних послова је додао да ће усвајање тог закона омогућити развој нигеријских гасних поља, а сам гас може да постане гориво на које земља може да пређе.

Развој војно-техничке сарадње у различитим областима

Нигерија је заинтересована за развој војно-техничке сарадње са Русијом у различитим областима, додао је шеф нигеријске дипломатије.

"Нигерија је велика земља у региону која се суочава са многим изазовима. На домаћем плану, брз раст становништва и ниво сиромаштва изазивају многе безбедносне бриге. Дакле, јача Нигерија је пут ка стабилнијем региону, што је у интересу читаве планете", додао је он.

Наиме, Тугар је претходно на конференцији за новинаре после преговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом рекао да сарадња Русије и Нигерије у области војно-техничке сарадње траје већ дуже време и да ће се наставити.

image