Србија и Балкан

Странке и случај Динка Грухоњића: Ко осуђује, а ко брани контроверзног професора

Међу најгласнијим присталицама Грухоњића сврстали су се припадници прозападне опозиције, док остале партије, углавном, једногласно осуђују његове увреде на рачун српског народа

Да ли професор Универзитета у Новом Саду Динко Грухоњић шири "говор мржње" "неоусташке идеје" и "антисрпске расистичке ставове", или је програмски директор Независног друштва новинара Војводине претходних година само користио своју "слободу изражавања"?

Друштво се ових дана поделило на оне који сматрају да је Грухоњићево понашање недопустиво за неког ко подучава српске студенте, као и на оне који бране његово право да каже шта год му воља, па чак и да своје име упореди са именом некадашњег управника концентрационог логора.

Прозападна опозиција: Није Динко, крива је власт

Да Грухоњић може да изјављује шта год хоће, колико год то вређало Србе, уверени су припадници прозападне опозиције, који су се крајем прошле недеље окупили и, у складу са својим паролама и називом "Србија против насиља", стали у одбрану вербалног насиља над припадницима српског народа.

Студентима који се противе говору мржње на црту су тако изашли политички ветерани попут Маринике Тепић, која је академце упоредили са смеђекошуљашима, а у редовима прозападних опозиционара који су протестовали за Динково право на вређање били су и Борко Стефановић и Бојан Пајтић. Саопштење је тих дана издао и војвођански одбор Покрета слободних грађана (који је део коалиције Србија против насиља), а студенти су, упркос томе што је блокада факултета била мирна, оптужени да су "напали" ову установу као да су пијуни власти.

"Напад на Филозофски факултет са захтевом да се смени професор и новинар Динко Грухоњић је нова манифестација најнижих националистичких порива и атак на све слободне људе у Новом Саду. Српска напредна странка и њена академија стоје иза свих ових насртаја младих лидера. Они пред изборе покушавају да се представи као заштитник 'угрожене Србије', а сви ми из опозиције као деструктивни фактор и на крају издајници", рекао је председник војвођанског одбора ове партије Мирослав Илић.

Њихове колеге из новосадске Демократске странке оцењују да је реч о "политички, идеолошки и лукративно мотивисаном насиљу" које нема везе са академским правима и слободама. Међутим, не причају о Динку, него о студентима.

У овом табору је, очекивано, и Ненад Чанак из Лиге социјалдемократа Војводине, који је увек на страни на којој се Срби оптужују за геноцид и све остале злочине васколиког човечанства. Он не само да је присуствовао протесту Динкових присталица, већ је и неколико дана раније потписао "апел" међународној заједници да "спречи председника Вучића да спроводи унутрашњу репресију", а све поводом "позива на линч против Динка Грухоњића и Ане Лалић".

У овом апелу придружили су му се, између осталих, и наследник у ЛСВ-у Бојан Костреш, адвокат Александар Оленик, социолог Весна Пешић, председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић, као и Балша Божовић.

Да ли је демократија величати усташе?

Председник Србије Александар Вучић један је од оних који су осудили Грухоњићеве изјаве и рекао да све најгоре мисли о њима, али да ће свим силама штитити његов физички интегритет и његово право на другачије мишљење.

"Не постоји човек који горе мисли о сваком слову или речи које је тај човек изговорио. Срам га било за Динка Шакића. Усташки зликовац који је поклао десетине хиљада Срба. Срам те било за то. То не значи да неко сме да угрожава његов физички интегритет", рекао је Вучић.

И у његовој партији не могу да се отму утиску да Грухоњић једини сноси одговорност за оно што је причао.

Председник Српске напредне странке и мандатар за састав владе, Милош Вучевић, изнео је свој став о "случају Грухоњић".

"Што се тиче Динка Грухоњића, а и Ане Лалић, пошто су исти, код њих видите једну огромну мржњу према свему што је српско и што има везе са Србијом. Можемо рећи да је то њихово демократско право, али није демократско право да величате усташке злочинце и није слобода говора да нам величате поглавника фабрике смрти на простору Европе и света", рекао је Вучевић, иначе, бивши градоначелник Новог Сада.

Градоначелник Београда Александар Шапић, члан главног одбора СНС-а, поручио је да не може да подржи оне који, како је рекао, величају убице српског народа, људе који се понашају на сецесионистички начин, говоре најгоре о Српској православној цркви и земљи у којој живе.

"После ћутања целе опозиције од неколико дана, дошли смо сада до отвореног брањења тих људи. А ја се питам да ли би такве ствари могле да прођу у било ком другом европском друштву, на који се управо та опозиција стално позива", упитао је Шапић.

Ни у СПС-у немају разумевања за увреде Динка Грухоњића на рачун српског народа. Оно што је он изрекао оцењују као срамно и скандалозно.

"Србија је демократска земља у којој ником не сме бити угрожен физички интегритет и где свако има право на своје мишљење. Али, и ми имамо право на своје мишљење и другачији став. Видео сам да одређене организације тврде да су студентски протести напад на професора, али како онда тумачити оно што је Динко урадио? Није овде реч ни о каквом  прогону, нити било ко жели да угрожава аутономију Универзитета и Филозофског факултета. Напротив. Треба се запитати да ли Грухоњић својим изјавама угрожава интегритет Универзитета и Филозофског факултета", каже за РТ Балкан Ђорђе Милићевић из СПС-а, министар без портфеља, који је прошле године неколико месеци вршио функцију в. д. министра просвете.

Осуде и полуосуде

Александар Павић, посланик групе "Ми – Снага народа проф. др Бранимир Несторовић", такође је затражио да Грухоњић положи рачуне за своје изјаве, придруживши се протестном писму групе професора, посланика и јавних личности објављеном због, како се наводи, "неоусташких идеја у српској академској јавности".

Грухоњић, како они подсећају, између осталог, пише о томе да живи у "дубоко дегенерисаном друштву", међу "малим примитивним народом", с "људима чудних физиономија и неартикулисаног језика" којима ће у будућности "ноге бити све краће, а погледи све тупљи", а чија деца желе "само да доврше покољ који су им очеви започели".

"Сматрамо да Грухоњићева расистичка харанга против српског народа, баш као пропаганда хрватских и муслиманских усташа уочи 1941, служи за то да оправда геноцид коме су Срби данас подвргнути од стране НАТО држава и потомака злочинаца из Другог светског рата. Такво поступање подржавају и они који данас бране Динка Грухоњића од студената. Потребно је да српска јавност зна да они не представљају ни Универзитет у Београду, нити Универзитет у Новом Саду", закључују потписници.

Претходно су у саопштењу, објављеном 28. марта, из покрета "Ми – Снага народа проф. др Бранимир Несторовић" навели да непоколебљиво стоје уз храбру српску омладину и студенте Филозофског факултета у Новом Саду, који су у име уједињеног српског народа устали против неонацистичких изјава ванредног професора на Одсеку за медијске студије, Динка Грухоњића.

"Заједно са онима који су будућност наше земље, нашим студентима, шаљемо јасну поруку да су међуверска и међунационална толеранција као и поштовање српских, јеверејских и ромских жртава суштинске вредности сваког цивилизованог друштва и, самим тим, неопходни услови за рад једног универзитетског професора", истакли су у саопштењу.

Подсетили су српску јавност да је Грухоњић као универзитетски професор, уз веома мали број часова рада, "примао натпросечно високу државну плату", која је, наводе, зарађена "поштеним и мукотрпним радом српског сељака, лекара, наставника – свих нас".

"Злоупотребљавајући ту неправедно и етички упитно стечену привилегију – да ради као професор на универзитету – Динко Грухоњић је дуги низ година подмукло испробавао границе трпељивости српског народа на исмевање, понижавање и отворено непријатељство према државотворности и суверенитету Републике Србије", додаје се у саопштењу. 

Како се наводи, упозоровају целокупну академску заједницу, надлежна министарства, владајући режим и све представнике овим случајем огољене лажне опозиције, да покрет "Ми – Снага народа проф. др Бранимир Несторовић" непоклебљиво стоји уз студенте и уз свој српски народ, уједињен у поштовању свих верских и националних разлика и мањина у Србији.

"Уколико Динко Грухоњић и декан Филозофског факултета у Новом Саду не буду у складу са студентским захтевима разрешени дужности, ми ћемо предузети све расположиве кораке у борби против отворених издајника српских интереса. Такође, подвлачимо, да ћемо свим средствима заштити и поносно стати уз нашу једину будућност, нашу омладину и студенте да бисмо заједно искоренили негативну селекцију, сачували их у отаџбини и омогућили повратак свих оних који су неправедно протерани именовањем на важне функције људи попут Динка Грухоњића", истиче се у саопштењу.

И Нови ДСС који је део коалиције НАДА недвосмислен је у осуди понашања и изјава Динка Грухоњића. 

"То што Динко Грухоњић помиње Динка Шакића, макар и у шаљивом контексту, заслужује најоштрију осуду јавности и сматрамо да би такво понашање у будућности морало бити и законски санкционисано. Нацизам је велико зло и свака релативизација истог, а посебно ако то ради професор на Новосадском универзитету, не сме бити дозвољена у друштву које је кроз историју страшно пострадало управо од тог нацизма. Овакве изјаве су потпуно неумесне имајући у виду положај српског народа и историјски тренутак у ком се налазимо", истиче за РТ Балкан Предраг Марсенић из ове странке.

И коалициони партнер Новог ДСС-а Покрет за одбрану Краљевине Србије, поздравио је студентске протесте, додајући да су академци "показали висок степен патриотизма када су осудили скандалозне јавне наступе свог професора".

Они су, међутим, уместо чисте осуде мржње, радије употребили "полуосуду".

Лидер ПОКС-а Војислав Михаиловић навео је да би био "далеко већи ефекат по одбрану српског националног интереса када би блокирали зграду у којој борави председник".

"Речи Динка Грухоњића, колико год се не слагали са њима и снажно их осуђивали, не остављају ни приближно тако катастрофалне последице по српски народ и државу, колико остављају дела, тачније недела председника Србије, који је угасио последње трагове српске државности на Косову и Метохији, а сада се спрема то исто да учини и у Републици Српској. Њему треба Динко и слични да би велеиздају коју чини замаскирао и представио се пред Србима као патриота", оценио је Михаиловић.

Ванпарламентарна странка Заветници поднела је тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Грухоњића и Лалићеве, због, како су навели, ширења и подстицања на расно, верско и националну мржњу и нетрпељивост.

Правни заступник ове странке, адвокат Драгослав Љубичановић, рекао је да су упозоравајући догађаји испред Филозофског факултета у Новом Саду, где се цепају и газе симболи Републике Србије, "што бива праћено егзалтацијама и овацијама".

Према његовом мишљењу, то што се дешава је само врх леденог брега активности те групе људи, које имају за циљ да у лошем светлу представе Србију и СПЦ.

Љубичановић је најавио да ће о свему бити обавештена амбасада Израела због тога што је Грухоњић помињао усташког злочинца Динка Шакића, а биће упућен и захтев тужилаштву Хрватске да испита случај, јер се десио на територији те државе.

image
VV inauguration
banner