Србија и Балкан

Издавачка кућа "Клет": Зашто Александар Кавчић манипулише информацијама и доводи јавност у заблуду?

Поводом текста "Бесплатни уџбеници против немачког издавача: Још једна пресуда у корист професора Кавчића", објављеном 27. марта 2024 на нашем порталу, у целости објављујемо реаговање издавачке куће "Клет"
Издавачка кућа "Клет": Зашто Александар Кавчић манипулише информацијама и доводи јавност у заблуду?© CC BY-SA 2.0

Имајући у виду то да се у тексту преносе нетачне и непроверене информације, као и то да се у њему манипулише подацима, принуђен сам да вам се у име издавачке куће "Клет", обратим на овај начин, демантујем наводе из самог текста и упознам јавност са чињеницом да их оваквим начином извештавања не информишете, већ само доводите у заблуду. 

На самом почетку наводите да "издавачи коруптивно делују на професоре, на наставнике, на директоре, потплаћују их лаптоп рачунарима и путовањима у иностранство како би усвојили баш њихове уџбенике, што је, како кажете, наведено у образложењу судске пресуде".

Јавност би морала да зна да није реч о наводима образложења пресуде, већ о изговореним речима Александра Кавчића, које су заправо и предмет кривичног поступка који још увек није правоснажно окончан. На овај начин, код читалаца се ствара погрешан утисак да се ради о  некаквим чињеницама које је суд утврдио, што није истина. Реч је искључиво о неистинама које је изговорио Александар Кавчић, због чега су предузети правни кораци у циљу заштите права издавачке куће "Клет" и покренут судски поступак због нарушавања пословног угледа. 

Наводите да су "професор Алек Кавчић и истоимена фондација добиле још једну судску битку против немачке издавачке куће, овог пута јер је доказано да им није нарушио пословни кредибилитет".

Истина је сасвим другачија. Кривични поступак против Александра Кавчића се и даље води, те је Трећи основни суд у Београду донео другу по реду првостепену пресуду, на коју је већ изјављена жалба. Један од навода образложења првостепене пресуде је и, између осталог, тај да "стоји чињеница да је окривљени критичном приликом изнео тешке и непримерене изразе и непроверене, па и нетачне информације". Самим тим, већ је утврђено од стране суда да су наведене речи Александра Кавчића, које су поновљене у овом тексту неистине, те су изнете на штету издавача. Првостепени суд је сматрао да намера окривљеног није била усмерена на нарушавање угледа, с чим се не слажем, због чега је и изјављена жалба, о којој тек треба да буде решено. Уосталом, "Клет доо Београд" је домаћа издавачка кућа која послује у Србији пуних 20 година и у којој је запослено 110 држављана Републике Србије.

С тим у вези, нетачан је навод у тексту да се "потврђује ранија одлука" јер се на тај начин код читалаца ствара погрешан утисак да је предмет правноснажно окончан или потврђен од стране другостепеног суда. Реч је само о другој првостепеној одлуци, која тек треба да прође контролу другостепеног суда. Претходна одлука је већ једном укинута, усвајањем жалбе, и надам се да ће и одлука по жалби на нову првостепену пресуду потврдити став да се у радњама Александра Кавчића стичу сви елементи кривичног дела Нарушавање пословног угледа, извршеног на штету издавачке куће "Клет". 

Напомињем још једном да је предмет овог поступка искључиво то да ли је Александар Кавчић извршио кривично дело Нарушавање пословног угледа. Сматрам да јесте, и верујем да ће суд правноснажно окончати овај спор у складу са законом и заштити законом гарантована права.

Објављивањем оваквих текстова и понављањем истих навода наставља се нарушавање пословног угледа издавачке куће "Клет", те вас молим да објавите овај текст у целини.

Пуномоћник издавачке куће "Клет доо",

адвокат Стефан Станисављевић

image
VV inauguration
banner