Свет

Грци разапели Бакојани због чланства "Косова" у СЕ: Срам те било, Дора!

Грци отворено кажу да постоји бојазан од нарушавања српско-грчких односа, али да одговорност искључиво лежи на Дори и онима којима припада јер "заобилазе националне позиције без икаквог политичког легитимитета"
Грци разапели Бакојани због чланства "Косова" у СЕ: Срам те било, Дора!© George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Грчки лист "Демократија" данас је на насловној страни, уз фотографију Александра Вучића и Бакојанијеве и поруке "Срам те било, Дора", објавио да је председник Србије у синоћњем обраћању јавности оштро осудио известитељку за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дору Бакојани због промене става Грчке и давања позитивног мишљења.

Лист, близак владајућој Новој демократији премијера Кирјакоса Мицотакиса наводи да је Вучић у обраћању нацији употребио "невиђено оштру реторику" против Бакојани, оптужујући и њу и грчку владу у целини да су "одговорне за изненадну промену става Грчке".

"Конкретно, током свог драматичног говора из Председништва, синоћ се председник Вучић обратио госпођи Бакојани по имену веома љутитим тоном, рекавши: 'И да кажем Дори Бакојани: Срам те било шта си урадила. Срам те било! Ја лично знам ко вам је дао налог телефонским позивом а ви сте променили извештај (о Косову)... Неки људи имају кичму, а неки су без кичме!'", пренео је грчки лист речи председника Србије.

Грци отворено кажу да постоји бојазан од нарушавања српско-грчких односа, али да одговорност искључиво лежи на Дори и онима којима припада јер "заобилазе националне позиције без икаквог политичког легитимитета".

"Демократија" наводи да је Вучић истакао да је током две-три године Куртијеве владавине на КиМ почињено дупло више злочина над Србима него у претходних девет година.

Како се наводи, оштра реакција председника Србије уследила је мање од 48 сати након што је извештај Бакојани прихватила Парламентарна конференција Савета Европе, а у којем је бивша грчка министарка спољних послова предложила укључивање тзв. Косова у СЕ, заобилазећи међународне обавезе владе и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија према српском народу на КиМ, на које се до пре две седмице позивала и предлагала их и сама Бакојани.

Лист оцењује да потез Бакојани "отвара пут за међународно признање Косова" и истиче да перспектива признања тзв. Косова грчком иницијативом, ствара велики проблем и на Кипру, који се томе оштро противи, јер је с правом забринут да би такав развој догађаја могао отворити пут "признању окупираног дела Кипра". 

Такође се истиче да овај "опасан преокрет" није само потврда дубоког раскола који је, нажалост, сада настао у грчко-српским односима под одговорношћу грчке стране, већ да представља и лош предзнак "погубних последица" по Кипар.

Оцењује се да је одговорност потпуно на влади премијера Киријакоса Мицотакиса, која, како се наводи, "заобилази националне позиције без икаквог политичког легитимитета".

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности између осталог говорио и о Дори Бакојани, известиоцу Парламентарне скупштине СЕ за "Косово", која је дала препоруку да Приштина буде примљена у пуноправно чланство Савета Европе.

"Дора Бакојани, известилац за Савет Европе, је три дана пре него што је променила своје мишљење, можете мислити 'променила своје мишљење' – јада и чемера, уследио телефонски позив, нагло се покајала што је била 'чврста и снажна', срамота, а онда се сетила да није важна ЗСО, ни експоријација, ништа", рекао је Вучић и додао:

"Срам те било за то што си урадила, срам те било. Ја добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате! Срам вас било! Неки људи имају кичму у међународној арени, а неки немају ништа", закључио је Вучић.

image