Србија и Балкан

Кeцмановић на суђењу: Све бих учинио да могу да вратим време и спречим трагедију

Oтац дечака који је починио масакр у ОШ "Владислав Рибникар" није желео да одговара на питања суда и оштећених, а након паузе би требало да буде саслушана разредна VII/2 одељења у којем се догодило убиство
Кeцмановић на суђењу: Све бих учинио да могу да вратим време и спречим трагедију© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Oтац дечака који је у ОШ "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе Владимир Кeцмановић, изјавио данас у Вишем суду у Београду да је после тог 3. маја 2023. мртав човек, и да би реаговао да му је неко рекао да нешто није у реду са његовим сином.

Он је у наставку суђења у парничном поступку по тужби чланова породице убијене и рањене деце и чувара школе "Владислав Рибникар", рекао да би све учинио да може да врати време и да спречи трагедију.

Кецмановић је још једном изразио саучешће породицама убијене деце и истакао да су његови бол и туга неутешни.

Више пута је поновио да данас из пијетета према жртвама не жели да прича о свом сину и каква су породица они били.

"Ја сам после тог 3. маја мртав човек, а овде сам данас пред вама само због своје ћерке која је такође жртва свог брата", рекао је он.

Кецмановић није хтео да одговара на питања суда и оштећених.

Одређена је пауза након које би требало да буде саслушана Нада Радоњић Булатовић, разредна VII/2, одељења у којем се догодио масакр,

У наставку суђења треба да буде саслушане и мајка дечака који је починио злочин, Миљана Кецмановић, као и тадашња директорка школе.

Суђењу присуствују чланови породице Аћимовић, Чикић, Влаховић, Негић, Анђелковић, Кобиљски који су поднели тужбу.

У току овог поступка до сада су испитани сви оштећени, односно 27 чланова породица који су тужбу поднели.

Судија је одлучила да део суђења, када су сведочили малолетна браћа и сестре убијених, затвори за јавност.

Овом тужбом поред Миљане и Владимира Кецмановића обухваћен је и њихов син малолетник који је починио масакр.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња К.К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година.

Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.

Против Кецмановића се води три парнична поступка, док је укупно поднето укупно пет тужби, које су поднели малолетници и наставница историје који су тад тешко рањени.

image