Србија и Балкан

Сијарто: Без стабилне Републике Српске нема стабилног Западног Балкана

Подршка Мађарске Српској је недвосмислена, две владе имају добре односе и нема отворених питања, истакао је мађарски министар
Сијарто: Без стабилне Републике Српске нема стабилног Западног Балкана© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је политичка стратегија Мађарске да води одговорну добросуседску политику која подразумева да без брзог развоја и стабилне Републике Српске, целокупни регион Западног Балкана не може да буде стабилан, нити може да се развија.

"Због тога сматрамо да је подршка Републици Српској у најбољем интересу Европске уније", рекао је Сијарто гостујући на РТРС, додајући да је подршка Мађарске Српској недвосмислена.

Нагласио је да би политички приступ чланица ЕУ према земљама Западног Балкана требало да почива на уважавању и поштовању, а не на критици, притисцима и претњама лидерима и државама.

Такође, рекао је да су мађарска предузећа, која ће учествовати на Економском форуму у Бањалуци, заинтересована за улазак на тржиште Републике Српске које има веома добре услове за инвестирање и пословање.

"Две владе имају добре односе, нема отворених питања између Мађарске и Српске и то је веома важно за улазак ових предузећа на тржиште Српске", рекао је Сијарто, те истакао да добри односи почивају и на личним односима председника Српске Милорада Додика и премијера Мађарске Виктора Орбана.

По његовим речима, Република Српска је веома поуздан партнер с којим пословање има смисла и с којим нема изненађења у сарадњи.

image
VV inauguration
banner