Србија и Балкан

Дачић о пријему Приштине у СЕ: Неће се изјашњавати по правди и праву, већ по сили

Шеф српске дипломатије у техничком мандату Ивица Дачић јe заказао за данас седницу, а биће формиран и тим на чијем ће челу бити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који ће се борити против пријема Приштине
Дачић о пријему Приштине у СЕ: Неће се изјашњавати по правди и праву, већ по сили© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

За 11 дана Парламентарна скупштина Савета Европе изјашњаваће се о иницијативи о пријему Приштине у ту организацију. Шеф српске дипломатије у техничком мандату Ивица Дачић рекао је да се о пријему Приштине неће изјашњавати по правди и праву, већ по сили. Као председавајући владом за данас је заказао седницу, а биће формиран и тим на чијем ће челу бити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, а који ће се борити против пријема Приштине.

Ванредна седница Владе одржана је у четвртак у Палати "Србија", а председник Александар Вучић је, током дела седнице који је био отворен за јавност замолио све чланове Владе да свој посао обављају озбиљно и одговорно, и позвао да се формирају тимови за садејство свих наших снага.

Затражио је и да се формира посебан тим који ће се борити за Србију поводом иницијативе о пријему Приштине у Савет Европе, која ће се разматрати на заседању Парламентарне скупштине СЕ 16. априла.

Министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић, који се од избора Ане Брнабић за председницу скупштине налази на челу владе, рекао је за РТС да је за данас заказао седницу владе на којој ће бити именован тим који ће се борити против пријема Приштине у Савет Европе.

Указује да ће се на челу тог тима налазити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Дачић упозорава да ће се у Савету Европе одлучивати не по праву и правди, већ по сили.

"Ми немамо никакве дилеме. Овде се неће гледати по правди и по праву. Овде ће се гледати по сили - односно, да ли неко хоће да то силом наметне или не", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио и на још један притисак, односно на покушај прављења резолуције о "дану сећања на геноцид у Сребреници" и покушају да се то изгласа у Генералној скупштини УН.

"Тиме би се, практично поред Руанде, српски народ једини дефинисао као неки геноцидни народ. И да после свега што смо ми преживели, и после свих тортура, геноцида, притисака које смо имали кроз векове, да деца уче о нама да смо ми геноцидни народ", рекао је Ивица Дачић.

image