Србија и Балкан

Ванредна седница Владе Србије, Вучић: Путујем у УН да покушам да спречим резолуцију о Сребреници

Вучић министрима предочио који важни догађаји су пред Србијом до 11. маја и поручио им да забораве на изборну кампању у наредном периоду
Ванредна седница Владе Србије, Вучић: Путујем у УН да покушам да спречим резолуцију о Сребреници© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

У Палати Србија одржана је ванредна седница Владе Србије на којој је председник земље изнео низ важних догађаја који су пред земљом у наредном периоду.

Вучић је на отварању седнице рекао да су тешки и важни задаци пред Србијом, без обзира на то што ће нова влада ускоро бити формирана. Он је замолио све министре да посвећено и одговорно раде на извршавању свих задатака, без обзира ко ће од њих бити у новој влади.

Прочитао је густ распоред, рекавши да је Србија припремљена за данашњи наставак дијалога у Бриселу, али да се све у Бриселу претворило у упакивање истављање машнице на криминалне акте Куртија, те да је све што он уради потребно да се легализује и добије сагласност српске стране.

Како је рекао, проблеми Срба на КиМ ће се наставити, јер ће Курти своју агресију против српског народа посебно на северу наставити, Европа и Америка ће наставити своје гласно ћутање, а сви остали немају утицаја на приштинске власти нити су у ситуацији да утичу.

Он је најавио разговоре 8. априла са председником Француске Емануелом Макроном и рекао да ће са њим путовати министар финансија Синиша Мали.

Посебна тема са Макроном биће сарадња у области наменске индустрије.

"Србија неће ниједну своју фабрику да прода некоме да има преко 50 одсто учешћа у нашим компанијама", рекао је председник Србије.

Он је додао да наменска индустрија мора да порасте три пута и додао да ће Србија произвести више ракета него Француска.

Како је казао, лоше су вести о нестанку мале Данке Илић, полиција је ухапсила два лица која су извршила убиство, признали су дело убиства.

Приштина има већину за улазак у Савет Европе, немамо никакве шансе

Вучић је рекао да ће 16. априла Парламентарна скупштина Савета Европе и да ће бити потребне већине да тзв. Косово уђе у ту организацију.

"Оно што тражим од владе је да хитно формирате тим који ће да се бори, наше сансе су мале, али то не значи да треба да дигнемо руке и плачемо", рекао је Вучић и навео да немамо никакве шансе, али да је потребно да говоримо о аргументима како је Дора Бакојани променила своје мишљење.

Вучић је рекао да ће 22. априла Савет безбедности УН одржати редовну седницу о Косову и Метохији, а да ће он о ситуацији у нашој јужној покрајини разговарати са председником Француске Емануелом Макроном и још најмање 10 европских лидера.

Он је прецизирао да је 22. априла редовна седница Савета безбедности о КиМ.

"На УНМИК-ов предлог, извештај је врло лош, зато што не осликава стварно стање на терену", истакао је Вучић на седници Владе Србије.

Вучић је казао да ће се бавити и питањем Сребренице у Уједињеним нацијама, те да ће он отпутовати у Њујорк и боравити тамо како би покушао да изврши утицај.

"Планирам већ 21. априла да одем тамо и да будем шест, седам, осам дана, да разговарамо са што више представника", рекао је Вучић и поручио да нам остаје да се боримо.

"Ово усвајање резолуције је толико нефер, јер је већ донета општа резолуција о геноциду, а појединачно је нефер да се иде даље", рекао је Вучић.

Он је од Владе Србије рекао да очекује да се боре и додао да ће сам причати са представницима појединих земаља.

"Али замислите, рецимо, да не постоји такав акт у Уједињеним нацијама који би рекао да је Немачка починила геноцид у Другом светском рату. Не постоји. Никада није изгласана. Тако да, у сваком случају, оно што тражим од вас, то је да се ангажујете на спољно-политичком плану, много више да се борите. Ја ћу да дам све од себе, укључујући разговоре са председницима афричких земаља", рекао је Вучић.

Министрима је поручио да до 11. маја не буду у политичкој кампањи упркос заказаним изборима у Београду, јер морају да се боре за важна питања.

Седници је присуствовала и председница Народне скупштине Ана Брнабић, министри и људи из безбедносног сектора, војске и полиције и директори јавних предузећа.

image
VV inauguration
banner