Србија и Балкан

Српске странке са КиМ против учешћа у попису становништва: Србе би да сведу на статистичку грешку

Није време за учешће у попису јер је реч о покушају власти у Приштини да Србе, пре формирања Заједнице српских општина, малверзацијама сведу на број статистичке грешке, што би затим употребили као аргумент за неоснивање ЗСО, поручују из једне од странака
Српске странке са КиМ против учешћа у попису становништва:  Србе би да сведу на статистичку грешкуGetty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва, који почиње данас, јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.
У одвојеним саопштењима, Српска листа, Партија косовских Срба, Српска демократија и Српски народни покрет, позвале су на одлагање пописа.

С друге стране, директор косовске Агенције за статистику Авни Кастрати, је раније најавио да ће они који се не одазову попису, или дају погрешне информације, морати да плате казну од 2.000 евра. Пописивачи су дужни да, ако затекну закључане куће или станове, на улазу оставе своје контакте, и да то, уколико нема одзива, понове три пута. 

Српска листа поручила је у саопштењу да, имајући у виду вишегодишњу репресију тзв. косовског премијера Аљбина Куртија над Србима на Косову, српски народ неће учествовати у попису становништва.

"Учествовање би било понижење за Србе"

"Имајући у виду вишегодишњу репресију режима Аљбина Куртија над нашим народом на Косову и Метохији, са циљем етничког чишћења свега српског са ових простора, желимо да јасно поручимо Аљбину Куртију и онима који га подржавају да српски народ неће учествовати на предстојећем лажном попису у његовој организацији којим жели да потврди свој срамни успех у протеривању Срба", навели су из Српске листе.

Како су додали, учествовање у попису било би највеће понижење за Србе.

"Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за наш народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних давања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије. Укинуо је све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинуо одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима", додали су из Српске листе.

Поред тога, истичу из Српске листе, Курти жели да овим пописом додатно нападне Србију са захтевима за ратну одштету, што додатно одвраћа сваког Србина да буде део овог процеса.

"Позивање на некакву правну обавезу и поруке које су класично застрашивање показују крајње лицемерје режима који је погазио све правне акте прогонећи Србе и неће уродити плодом", нагласили су.

Из Српске листе су подсетили да Срби више од 4.000 дана чекају формирање Заједнице српских општина што је обавеза по Бриселским споразумима, али и одлука његове скупштине у Приштини.

"По ком закону се десетине Срба налазе у казаматима без права на правични суђење или бар одбрану са слободе? Позивање на право оних којима закон лежи у топузу је увреда за сваког поштеног и часног човека, који би се запитао који закон дозвољава да онај који не пуцао и покушао да убије српске дечаке у Готовуши на Бадњи дан може слободно да шета без икакве казне за свој злочин", упитали су из Српске листе.

Позвали су међународну заједницу да, како наводе, престане да својим ћутањем подржава прогон српског народа и скрива се иза "разумевања" и скромних, анемичних саопштења.

"Попис у овим околностима свакодневне репресије над нашим народом и без повратка 250.000 расељених би била чиста легализација етничког чишћења које је спроведено над нашим народом од 1999. године до данас. Можда Куртију и вама то не смета, и можда ви имате силу на располагању, али српски народ неће прихватити да буде саучесник у тој прљавој работи", поручили су из Српске листе.

Из Партије косовских Срба, чији је лидер Александар Јаблановић, поручују да је попис неприхватљив и да долази у политички и безбедносно најизазовнијем и најнеповољнијем времену за Србе на Косову, због чега сународнике зову на бојкот тог процеса.

Подсећају да је велики број Срба због монтираних оптужница, претњи и терора приштинске власти и акција специјалне јединице полиције тзв. Косова, принуђен да привремено, са породицама, напусти своје домове, док је на северу и даље на снази одлука о "специјалној антитерористичкој операцији".

Уверени су да, уз потпуну неинформисаност грађана о попису, институције "Косова" нису способне да спроведу тај процес на ваљан начин.

"Због ових и многих других негативних процеса изазваних једностраним потезима Владе Косова, не остаје нам други избор већ да позовемо наше суграђане Србе да бојкотују попис, не уступају никакве податке пописним тимовима, у потпуности избегну и игноришу све радње везане за попис становништва", поручују из ове партије.

Оцењују и да ово није попис становништва, већ жеља Аљбина Куртија да провери успех своје репресивне политике према Србима и види у бројевима колико Срба је успео да протера од 2021 године.

У Српској демократији, партији коју предводи Александар Арсенијевић наводе да не могу и не желе грађанима да оспоре њихову грађанску дужност, али истичу да неће подржати попис и предлажу да се тај процес одложи "за нека боља и нормалнија времена".

Наглашавају да није време да се народ из српске заједнице пописује када постоји проблем са одлуком Централне банке Косова, односно са укидањем платног промета у динарима, као и с обзиром на то да у овом тренутку већину пописивача, у већински српским срединама - не чине Срби.

"Није време за попис када имамо озбиљан одлив нашег народа са Косов, услед институционалног насиља које као Срби трпимо већ дуже од две године. Није време да се учествује на попису када је поверење у косовске институције од стране нашег народа непостојеће ", напомињу у овој странци.

Посебно истичу да није време за учешће у попису јер су уверени да је покушај власти у Приштини да Србе, пре формирања Заједнице српских општина, малверзацијама сведу на број статистичке грешке, што би затим употребили као аргумент за неоснивање ЗСО.

Сагласни су и у Српском народном покрету, који води Милија Бишевац, сматрајући да је "апсолутно неприхватљиво улазити у такав процес у овом тренутку".

"Услед једностраних одлука, распоређивања специјалних јединица на северу Косова, забране динара и угрожавања егзистенције, а без реалне наде за боље сутра, сматрамо да је овај тренутак апсолутно неприхватљив да би се попис спровео у срединама у којима живи наш народ", поручују из овог покрета.

Напомињу и да су свакодневно малтретирање, провокације и прогон кроз монтиране судске процесе и неосноване оптужнице, довеле до тога да свакодневно све већи број грађана српске националности напушта КиМ.

"Условљавањем да ће сви који бојкотују попис бити кажњавани, јасно се наглашава да власт у Приштини жели да настави са репресијом и насилним поступањем што је јасан показатељ да желе да се већина наших грађана који су су били приморани да напусте своја огњишта и нису били у могућности да изваде лична документа не попише па тиме изгуби свако право на повратак и заштиту узурпиране имовине", стоји у саопштењу.

Зато и Српски народни покрет захтева да се одлука о попису становништва суспендује и сам процес пописа одложи "све док се кроз дијалог у Бриселу не постигне компромис по питању формирања ЗСО, повратка наших суграђана, и док се не врати функционалност институција и прекине са кршењем основних људских права српском народу".

image