Србија и Балкан

Данас су Благовести: Када је архангел Гаврило јавио Пресветој Богородици "благе вести"

Спада у 12 највећих хришћанских празника. Уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста
Данас су Благовести: Када је архангел Гаврило јавио Пресветој Богородици "благе вести"© Манастир Дечани

Српска православна црква данас прославља Благовести, празник када прослављамо долазак архангела Гаврила који је јавио Пресветој Богородици благу вест да ће она зачети од Духа Светога (без мушкарца) и родити Сина Божијег као Сина Човечијег, са именом Исус Христос.

Спада у 12 највећих хришћанских празника. Благовести су, уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста.

Пресвета Дева Марија је пристала на то тек пошто је проверила архангела. Јер она се тајно заветовала Богу да ће увек бити девојка, а то је знао само Бог, њен тобожњи муж Јосиф и она сама. Она је знала из Библије да се и ђаво може јавити у облику светлог анђела, зато није била лаковерна.

На празник Благовести, Богородица је својом послушношћу Богу исправила Евин грех непослушности. Ева је употребила своју слободу на зло и на радост ђавола, а Богородица је употребила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула: "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој речи!", подучава Српска православна црква.

Овом догађају је претходило када је првосвештеник Архангел Гаврило пројавио Захарији да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Свети Јован Крститељ). Потом се јавио Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је речима: 

Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама! Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш, и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек, и царству Његовом неће бити краја.

На Маријино питање како ће то бити када она нема мужа, арханђео Гаврило одговара: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји (ст. 35). Пречиста Дјева на то одговара: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој.

Највећа тајна која нам је дата овим празником је чудо да рађа она која је у исто време девојка.

Јубилеј рођења и упокојења аве Јустина

Светитељ Ава Јустин (Благоје Поповић), познати духовник СПЦ и професор Богословског факултета, управо је рођен на Благовести, 7. априла 1894. године у Врању, а упокојио се у Манастиру Ћелије, такође на Благовести 1979. године.

Данас ће у манастиру Ћелије патријарх Порфирије и епископ бачки Иринеј служити Свету архијерејску литургију поводом 130 година од рођења и 45 од упокојења аве Јустина. За вечерње сате планирана је свечана академија у част Преподобног оца Јустина у Ваљеву.

 

У Манастир Ћелије дошао је принудно после Другог светског рата, као један од опасних грађана по нову власт.

Ту је био преко тридесет година и написао књиге, које су превођена на неколико десетина језика.

Био је велики противник екуменизма у православљу називајући га именом свејерес. Своје ставове о томе изнео је у књизи "Православна црква и екуменизам".

Битно је допринео развоју теолошког концепта светосавља. Јустин Поповић је за светитеља СПЦ проглашен 2010. године.

image