Србија и Балкан

Нова провокација Приштине: Траже да ЕУ казни Београд јер "крши споразум"

Влада тзв. Косова захтева да се "двадесетседморка" јасно определи према Београду због наводног кршења споразума
Нова провокација Приштине: Траже да ЕУ казни Београд јер "крши споразум"© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Заборављајући да управо она годинама, уз "затварање очију" Европске уније, не испуњава преузете обавезе из дијалога и због тога не трпи санкције, Приштина се дрзнула да од ЕУ тражи да казни Београд јер "омета њихов улазак у Савет Европе". 

Оваква провокација је уследила након што је Влада Србије, по налогу Александра Вучића, формирала Радну групу за координацију активности државних органа у вези са пријемом тзв. Републике Косово у Савет Европе.

Приштинска влада, како наводе, захтева да се "двадесетседморка" јасно определи према Београду због наводног кршења споразума.

"Делује да је Европска унија неспремна да игра улогу арбитра у односу на споразум који смо договорили уз посредовање Брисела. У нашој интерној комуникацији са посредником, изразили смо забринутост због поступака Србије и међународног ћутања према тим акцијама", рекао је портпарол владе "Косова" Перпарим Криезију.

У Министарству спољних послова уверени су да формирање Радне групе неће спречити чланство тзв. Косова у Савет Европе. Приштина покушава да се позове на члан 4 Охридског споразума, у коме се наводи да се Београд неће противити чланству Приштине у међународним организацијама, иако је председник Вулић и у Охриду и много пута након тога, као и пред европским званичницима, поновио које су наше црвене линије преко којих нећемо ићи: признавање независности "Косова", као и чланство у било којој међународној организацији.

Портпарол ЕУ Петер Стано је у петак није директно одговорио на питање новинара да ли званични Београд крши споразум формирањем тима за спречавање чланства у СЕ. Он је поновио да ће се "обе стране суочити са озбиљним последицама на интеграционом путу ка ЕУ ако то не спроведу", али није говорио конкретно о Србији.

Иницијатива тзв. Косова за пријем у Савет Европе разматраће се на заседању Парламентарне Скупштине СЕ 16. априла.

image
VV inauguration
banner