Србија и Балкан

Министар безбедности БиХ поручио Звиздићу да у државу зове инвеститоре, а не НАТО трупе

Нешић је поручио да Република Српска није никада била претња по безбедност, ни БиХ ни других, док су поједине групе у Федерацији БиХ маркиране као претња глобалној безбедности
Министар безбедности БиХ поручио Звиздићу да у државу зове инвеститоре, а не НАТО трупеGetty © Stanley Chen Xi

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић поручио је заменику председавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денису Звидићу да у БиХ позове инвеститоре, а не НАТО трупе.

Денис Звиздић, заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, 29. децембра је позвао на хитно распоређивање ЕУФОР и НАТО трупа на подручју Брчко дистрикта.

"Понављам и позивам, по ко зна који пут, на хитно распоређивање ЕУФОР или НАТО војника на подручје Брчко дистрикта", написао је Звиздић на Иксу.

Ако већ позива НАТО трупе, поручио је Нешић, онда Звиздић треба да их зове у Маочу, а не у Брчко дистрикт.

Нешић је поручио да Република Српска није никада била претња по безбедност, ни БиХ ни других, док су, нажалост, у бројним извештајима Стејт департмента и земаља ЕУ поједине групе у Федерацији БиХ маркиране као претња глобалној безбедности због повезаности са терористичком организацијом Исламска држава.

"Денис никада није био у Брчком, посаветовао бих му да оде и разговара са људима. У Брчком, ако хоће, може научити како Срби, Бошњаци и Хрвати заједно и мирно живе, међусобно се поштујући. Њихова деца иду у исте школе и немају две школе под једним кровом, као што је то случај у ФБиХ", навео је Нешић.

Нешић је навео да је тужно да политичар, који је добар део свог живота на власти, готово 30 година након рата прича о рату уместо о будућности, инвестицијама, радним местима.

"Не чух Денисов позив Западу: 'Дођите и уложите овде!'. Напротив, овом поруком им је поручио да овде није безбедно, а капитал бежи са места која нису сигурна. Очито, баш га брига како народ живи, јер њему је добро на буџетским јаслама", написао је Нешић на друштвеној мрежи Икс.

Кад је о безбедности повратника реч, Нешић је навео да би Звиздић да, чита извештаје о безбедности, а "био би ред да их прочита за плату од 8.000 КМ", видео да су сви инциденти у Републици Српској расветљени, за разлику од оних у ФБиХ.

"Да позовемо, Денисе, ЕУФОР да чува српске повратнике у Возући, Тумарама, Мостару, Зеници? Можда они расветле нападе који су се тамо дешавали. Можда не би било лоше ни да замолимо ЕУФОР да патролира улицама Сарајева, у којем влада Звиздићев 'Народ и правда', а где безбедност никада није била гора, па грађани мало-мало сведоче пуцњавама, убиствима, паљењу аутомобила и мафијашким обрачунима", навео је Нешић.

Заменик министра одбране БиХ: Звиздић шири страх и панику

На изјаву заменика председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Дениса Звиздића у којој позива на распоређивање НАТО војника у Брчко дистрикту, као и на већу присутност снага ЕУФОР-а због, како је рекао, "ратнохушкачких изјава" председника Републике Српске Милорада Додика, реаговао је и заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић.

Он је подсетио Звиздића да једино ЕУФОР има мандат да оцењује безбедносну ситуацију у БиХ, те да је на недавном састанку у Министарству одбране, командат ЕУФОР-а поновио да не постоје безбедносни изазови већег степена.

"Денис Звиздић оваквим изјавама, нажалост, само шири страх и панику међу грађанима БиХ, а посебно Брчко дистрикта што је законом забрањено. Политичари би требало да се суздрже оцењивања безбедносне ситуације у БиХ и тај посао да препусте надлежним органима, првенствено ЕУФОР-у", истакао је Гогановић.

image