Србија и Балкан

Вучић: У наредна два месеца имаћемо уговор за "рафале"

Председник је нагласио да је са француским колегом разговарао и о ситуацији на КиМ
Вучић: У наредна два месеца имаћемо уговор за "рафале"© Tanjug/TANJUG VIDEO

Председник Србије Александар Вучић налази се у дводневној посети Француској.

Он је данас медијима говорио о састанку са француским колегом Емануелом Макроном, нагласивши да је трајао више од три сата.

"Више од три сата сам разговарао са Макроном о свим видовима сарадње и постигли смо, чини ми се, неке конкретне договоре", истакао је Вучић.

"По питању 'рафала' уговор се очекује у наредна два месеца, то је страшно важно за нас јер ми у овом тренутку не можемо да добијемо тако софистициране ловце. То нам отвара неке друге прилике за Србију у сарадњи и са компанијама Талес и Ербас, посебно у вештачкој интелигенцији", рекао је Вучић после пословног Савета Француска - Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника.

"За нас је страшно важно да урадимо метро, да радимо пруге, а имамо бар три компаније са којима разговарамо о ономе за шта се мени смеју, везано за летеће аутомобиле. Три компаније су из Француске са којима разговарамо и покушаћемо да то на Експу спроведемо у дело и да то људи могу по први пут у југоисточној Европи да виде у Београду и Србији", рекао је Вучић.

Нагласио је и да је са Макроном разговарао и о доласку нових инвеститора.

Председник је говорио и о управљању отпадом, енергетици, вештачкој интелигенцији.

Вучић је рекао да ми имамо институт за вештачку интелигенцију, али да је то код нас и даље прилично уопштено.

"Не рачунајући изузетке и морамо људе који раде и који знају све о вештачкој интелигенцији да повежемо са привредом, да бисмо то могли да користимо на најбољи начин како то Французи раде. Дакле и они су спремни да нас обучавају и да доведу наше људе у њихове лабораторије, да преузмемо њихово искуство и да идемо у будућност. Енергетски сектор је страховито важан и нуклеарни реактори, али то је све прича на дугом штапу", навео је Вучић.

Рекао је да морамо да радимо на развоју нуклеарне енергије да бисмо нашој деци могли да оставимо сигурну будућност.

О КиМ

"Имали смо разговор и о Косову, то нису били једноставни разговори али сам захвалан Макрону што нас је саслушао и мислим да он разуме ", рекао је Вучић.

Рекао је да не може да говори о ставовима Француске по питању чланства Приштине у Савету Европе, јер је та земља сувише велика сила.

"Али Француска је, не заборавите, и пре неколико дана подсетила на обавезу формирања Заједнице српских општина да би се уопште разговарало о чланству у неким међународним организацијама, а он зна добро и на веома фер начин је то синоћ поновио, да сам му од почетка рекао да не долази никако у обзир разговор у Уједињеним нацијама и агенцијама УН", рекао је Вучић у Паризу.

Председник Србије је истакао да очекује Макронову скорију посету Београду у наредних неколико месеци.

Председник је нагласио да разговори са Макроном иза затворених врата били отворени.

"Не бих рекао најтежи, али отворени и пријатељски. И хвала му на томе што је жлео да чује све оно што смо ми имали да кажемо", нагласио је Вучић.

Истиче да разуме проблеме са којима се и Француска суочава када је реч о геоплитичкој ситуацији.

"И плашим се да ће у јуну или јулу бити много другачије и да ћемо разговарати о свему у много другачијим и тежим околностима. Не могу да говорим о свему, али наши обавештајни подаци који се углавном поклапају са оним што имају неке велике силе не говоре о томе да ћемо ускоро имати трајни мир или решење проблема", додао је Вучић.

О ситуацији у Украјини

Вучић је рекао да је веома забринут због могуће ескалације ситуације у Украјини која, како је оценио, може да створи много нових проблема на целом европском континенту.

"Ја сам веома забринут, не само због онога што се збива око КиМ и у региону, јер се плашим да ће ситуација у Украјини ући у једну другу брзину и да ће то родити много, нових проблема на целом европском тлу и шире", рекао је Вучић.

Он је оценио да је веома важно да Србија пронађе начин како би решавала своја питања у будућности и да поред енергетске безбедности мора да реши и питање хране, наоружавања, али и војске и производње у оквиру српске наменске индустрије.

О Бошњачком сабору

Вучић је истакао да нема ништа против Бошњачког сабора, да је Србија спремна да га помогне и организује, али да му јако смета када се други буне због одржавања Васкршњег сабора.

На тврдње медија да се БиХ наоружава, Вучић је рекао да се радује томе да сви људи буду задовољни и да све земље буду задовољне и да нема никакав проблем са тиме.

"Мени смета нешто друго. Када смо заказали Васкршњи сабор дигли су дреку и рекли да је то противно не знам чему. То није противно ничему, то је у складу са Дејтонским споразумом, са паралелним везама које имамо са Републиком Српском. Онда су брже боље заказали Бошњачки сабор за 12. април, очекујући да ћу ја да кажем да су они гори од нас и да ћу да се буним. Не, ја сам се обрадовао", рекао је Вучић.

Он је навео да је, без имало ироније рекао да ћемо, све што будемо могли, помоћи јер сматра да је важно да се окупљају и да једни друге чују.

"Надамо се да ћемо довести 'Луј Витон' у Србију до 2026. године"

Вучић је рекао да се нада да ће до 2026. године француска модна компанија 'Луј Витон' отворити своје представништво у Београду и оценио да ће то за Србију бити значајно и на економском, али и на туристичком плану.

"Ми се надамо да ће 2026. коначно и 'Луј Витон' да дође у Србију у Београд на води. Толико смо се борили за то. Kада дође 'Луј Витон', онда сви велики долазе", нагласио је председник Србије.

Он је оценио да ће то за Србију бити изузетно значајно и када је у питању економија, али и туризам.

"Велика заинтересованост Француза за Експо"

Председник је нагласио да су многи француски инвеститори заинтересовани за Експо 2027 чији је домаћин Београд.

На питање да ли је тачно да је невероватна заинтересованост француских привредника који желе да улажу у Експо, Вучић је одговорио да јесте, и да хоће и да граде и зараде новац, што је, каже, логично.

Каже да се већ ушло у детаље везано за ту међународну изложбу.

"Ако узмете њиховог кустоса, онда ће вам видљивост Експоа бити за 10 одсто већа него што би била иначе", рекао је Вучић.

image