Спорт

Немец именован за известиоца ЕП за укидање виза Србима са Косова и Метохије

Посланик ЕП ће направити извештај о изменама Уредбе ЕУ из 2018. године која садржи листу земаља чији држављани морају да имају визу када прелазе спољне границе чланица ЕУ
Немец именован за известиоца ЕП за укидање виза Србима са Косова и МетохијеGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Посланик Европског парламента из Словеније Матјаж Немец именован је за известиоца за укидање виза за Србе са Косова и Метохије којима је пасош издала Координациона управа, и који су тренутно једини са Западног Балкана којима треба виза за путовање у ЕУ, преноси "Косово онлајн"

"Комитет за унутрашње послове Европског парламента ме је званично именовао за известиоца за укидање виза за косовске Србе, који су носиоци специјалних пасоша и једини на Западном Балкану којима је потребна виза за путовање у ЕУ. Надам се брзом прихватању", саопштио је Немец на друштвеној мрежи Икс.

Немец jе урадиo нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, известилац је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана, и то у актуелном сазиву.

У тексту се наводи да би укидање изузећа из визног режима за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, обезбедило да цео регион Западног Балкана подлеже истом визном режиму.

Известилац је назвао дискриминацијом то што су српски грађани на КиМ, који су власници пасоша које издаје Координациона управа Србије, "последња категорија лица на Западном Балкану којима је потребна виза" за ЕУ, без њихове кривице.

Извештај би могао да буде усвојен на пленарној седници ЕП у Стразбуру у периоду од 22. до 25. априла.

Уредба Европског парламента и Савета из 2018. садржи листу трећих земаља чији држављани морају да имају визу када прелазе спољне границе чланица ЕУ и листу оних чијим држављанима не треба виза да буду у Унији, највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Србија је пребачена на листу земаља чијим држављанима не треба виза Уредбом Савета из 2009. Тај акт међутим не важи за косовске Србе са српскм пасошима које је издала Координациона управа.

Након што је тзв. Косово добило безвизни режим, они са пасошима Координационе управе остали су једини у региону којима за путовање у ЕУ треба виза.

Измене Уредбе из 2018. предложила је Европска комисија у новембру 2023. јер је оценила да су ступањем на снагу безвизног режима за власнике пасоша Косова престали да постоје разлози за искључење имаоца пасоша Координационе управе из безвизног режима.

image