Србија и Балкан

Додик: СПЦ је најзначајнији елемент српског националног идентитета

Улога Западноевропске епархије је да окупи Србе који су ту дошли и сачува њихов идентитет, поручио је председник РС
Додик: СПЦ је најзначајнији елемент српског националног идентитета© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bs

Српска православна црква, уз језик и писмо, je најзначајнији елемент српског националног идентитета и без ње не би било будућности за Србе, оценио је председник Републике Српске Милорад Додик након састанка са епископом западноевропским Јустином у Паризу.

"Нема националне и народне државе без вере и цркве, а то је поготово важно за Србе. То показује историја, али и садашњост, а показаће и будућност", рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је улога Епархије западноевропске да окупи Србе који су ту дошли и сачува њихов идентитет.

Епископ Јустин је истакао да посета председника Српске представља "велику част и радост за српску заједницу у Паризу".

"Желимо да пошаљемо поруку свима о неопходности нашег јединства, слоге и узајамне љубави и поштовања", рекао је епископ Јустин.

Пре састанка са епископом Јустином Додик је посетио цркву Светог Саве у Паризу.

Додик је током посете Паризу истакао да су његове поруке и поруке председника Србије Алексадра Вучића сасвим јасне, да они желе мир и стабилност и да се уважава српски национални интерес, као што је уважавају интереси других.

"Хвала председнику Вучићу за сваку бригу за Републику Српску и јавно изречен став који је јасан, а то је да Републику Српску нико не може укинути. То је нешто што посебно ценим", рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да се свакодневно чује и консултује са Вучићем и да су раније знали да ће у исто време боравити у посети Француској, свако у својој улози.

"Мислим да су све наше поруке сасвим јасне. Ми желимо мир и стабилност и да се уважава српски национални интерес, као што се уважавају интереси других. Косово и Метохија не може да се отме Србима. Можете да наметнете нека решења, али то не мора да значи да ће остати заувек", рекао је Додик.

Осим тога, нагласио је Додик, не може се урушавати Република Српска и рећи да се то не ради, а да се то "сваки дан ради".

Додик је рекао да Вучић и он то говоре на различите начине, али да су им поруке идентичне.

"У сваком случају, сарадња је добра и радујем се ономе што ћемо учинити на Васкршњем сабору и да ћемо тада дефинисати наше политичке ставове које нису одговор на тренутне изазове, него на изазове будућности за српски народ", рекао је Додик.

image
VV inauguration
banner