Србија и Балкан

Бојкот избора осипа странке: Робија до три године за оног ко спречи гласање

Функционерка ССП-а Ана Стевановић донела је одлуку да напусти странку, а свој чин оправдала је тиме да сматра да је бојкот погрешан избор и наводи да је "велика штета што унутар опозиције на ту тему није било шире дебате нити сагласности"
Бојкот избора осипа странке: Робија до три године за оног ко спречи гласање© R.Z./ATAImages

Идеја бојкота београдских избора почела је да круни Ђиласову Странку слободе и правде, а Демократска странка најављује кампању за спречавање избора, пишу данашње "Вечерње новости".

Из ДС су јуче најавили да ће, уколико се не испуни њихов ултиматум од "три услова", ући у кампању "Спречи лажне изборе".

Председништво Градског одбора ДС Београд-БеДем саопштило је да је минимум за учешће Демократске странке на изборима прихватање три захтева опозиције. У супротном београдске демократе ће, како наводе, 23. априла започети кампању "Спречи лажне изборе" и позвати чланство, симпатизере и грађане да у томе учествују ненасилним средствима.

У саопштењу се наводи да "ДС зна, као што зна и СНС, да режим нема већину у Београду".

"На слободним изборима уз прихватање свих 25 препорука ОДИХР око тога не би било дилеме и то би се показало и на изборима. Минимум за учешће Демократске странке на изборима је прихватење три захтева опозиције. У супротном београдске демократе ће 23. априла започети кампању "Спречи лажне изборе" и позвати чланство, симпатизере и грађане да у томе учествују ненасилним средствима.

Наводе да би радије у кампањи говорили о побољшању саобраћаја, безбедности деце, квалитетнијем здравственом систему у Београду и спречавању даље девастације Београда, али ако се режим оглуши на захтеве опозиције учиниће све што је у њиховој моћи да, како кажу, "лажне изборе спрече".

"У свему ћемо учествовати складно са партнерима из опозиције", навео је Градски одбор Демократске странке Београд.

Истовремено, функционерка ССП-а Ана Стевановић донела је одлуку да напусти странку, а овај чин оправдала је тиме да сматра да је бојкот погрешан избор и наводи да је "велика штета што унутар опозиције на ту тему није било шире дебате нити сагласности".

"После пет година одлучила сам да и формално напустим ССП у коме сам од дана оснивања и да поднесем оставке на страначке функције - чланице председништва и интернационалног секретара. Разлози за ову одлуку су бројни, будући да она није донета у тренутку, но кључан разлог је неповратно разилажење у вредностима. Услови јесу очајни и неравноправни, али, неизлажењем се постојеће стање пролонгира за још четири предуге године, а тренутне позиције се цементирају. Ако је опозиција у децембру била толико близу победи у Београду, онда би период од предстојећа два месеца страначки активисти опозиције требало да искористе и учине дословно све што је могуће за сваки глас", каже Ана Стевановић.

Шеф посланичке групе Еколошки устанак Александар Јовановић потврдио је да Еколошки устанак неће учествовати на београдским изборима 2. јуна, јер за то, како каже, не постоје услови. Додаје да ће на консултације о изборним условима које је за четвртак заказала председница Скупштине Ана Брнабић ићи само ако су присутне телевизијске камере и јавност.

Председник странке Србија центра (СРЦЕ) Здравко Понош категорички је одбио да његова странка учествује у разговорима. Истог става је и лидер Новог ДСС Милош Јовановић, који, како је рекао, не види искреност у позиву председнице парламента.

"Ми смо били тамо, 1. и 3. априла, рекли смо шта смо имали. Они су одговорили како су одговорили. То је завршена прича, изборе је расписала, предали су листу, ненормално је говорити о изборним условима, а кампања је почела. Чини ми се оправдањем за јавност", рекао је Јовановић.

Потпредседник Народног покрета Србије (НПС) Милош Павловић изјавио је да докле год постоји законска могућност да се локални избори распишу заједно са београдским изборима, постоји и шанса да се избори одрже 2. јуна и да на њима учествује и опозиција, саопштио је НПС.

Слово закона

Према нашем Кривичном законику, прописана су кривична дела против изборних права, између осталог, и кривично дело – спречавање одржавања гласања из члана 159. Њиме је прописана казна затвора до три године за оног "ко силом, претњом или на други противправни начин спречи одржавање гласања на бирачком месту, односно новчана казна или затвор до две године за оног "ко омета гласање изазивањем нереда на бирачком месту, услед чега гласање бива прекинуто".

image
VV inauguration
banner