Србија и Балкан

Ухапшен Србин у Звечану: Софронијевића прво ранили, а сад га хапсе

Данашње хапшење Срећка Софронијевића наставак је бруталног прогона српског народа, чији је Аљбин Курти извршилац, поручили су из Канцеларије за КиМ
Ухапшен Србин у Звечану: Софронијевића прво ранили, а сад га хапсе© Eren Beksac/Anadolu Agency

Заменик командира тзв. Косовске полиције Ветон Ељшани је потврдио да је ухапшен Срећко Софронијевић из Звечана, који се сумњичи, како наводи, за "рушење уставног поретка Косова", преноси "Косово онлајн".

Ељшани је додао да је Софронијевић пребачен у полицијску станицу Јужне Митровице.

"Пребачен је у станицу Југ где се истражује и испитује. Након тога ћемо видети шта даље", казао је Ељшани.

Срећко Софронијевић је 13. октобра 2021. године тешко рањен од стране припадника специјалне косовске полиције у Звечану, и тада је у тешком стању примљен у КБЦ Косовска Митровица.

Он је оперисан и извађен му је метак, а опоравак је наставио у Београду, у Ургентном центру.

Софронијевић је тада рекао да се нада да се тако нешто неће поновити ниједном Србину.

"Желим посебно да захвалим мојој браћи са севера која су уз мене све време и која ми помажу да пребродим ову муку. Дај Боже да се ово ниједном Србину више не деси, не дај Боже деци, јер када су упали код нас нису мислили ни на децу ни на старе, ни на младе. Желим да моји син и ћерка, Саво и Ана могу нормално, као и сва друга деца да се играју са вршњацима када изађу из куће, а не да страхују од метка. Ми смо нажалост на такав живот навикли, али наша деца нису - да наши људи живе безбедни, где год да су и јужно и северно од Ибра. Живела Србија", истакао је тада Софронијевић.

Старовић: Преживели се хапсе, док су починиоци на слободи

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић оценио је да је хапшење Срећка Софронијевића из Звечана, кога су 2021. "насилници" албанске специјалне полиције на северу Косова тешко погодили у леђа док је покушавао да заштити дете, део кафикајнског процеса кроз који пролазе Срби на КиМ.

Старовић је навео да је то чудан начин да се каже да је неко крив зато што је зауставио метак уперен у дете.

Подсећајући да је Софронијевић рањавање једва преживео, Старовић је додао да је дошло време да се преживели на КиМ хапсе, док су починиоци на слободи.

"Софронијевић су крајем октобра 2021. године албански насилници специјалне полиције упуцали у леђа на северу Косова. Лекари су га чудом спасили, пошто му је метак пробио плућа", подсетио је Старовић и налгасио да за тај гнусни злочин нико никада није одговарао и никаква озбиљна истрага није спроведена.

"Данас, две и по године касније, у кафкијанском заплету, Софронијевића је иста Косовска полиција ухапсила због 'рушења уставног поретка'?! Чудан начин да се каже да је крив зато што је заштитио дете од метка својим леђима... И да, примите 'Косово' у Савет Европе и учините ову шараду комплетном", написао је Старовић на платформи Икс на енглеском језику.

Српска листа: Наставак терора над Србима

Српска листа је оценила да је хапшење Срећка Софронијевића, наставак терора режима у Приштини над српским народом.

"Данашње хапшење нашег суграђанина Срећка Софронијевића од стране Куртијевих полицајаца док је са супругом кренуо пут централне Србије на административном прелазу Брњак, наставак је терора режима у Приштини над нашим народом, али и господином Софронијевићем и његовом породицом", поручују из Српске листе.

Подсећају да је Софронијевић упуцан у леђа и тешко рањен од стране Куртијеве полиције у непосредној близини свог породичног дома док је од рафалне паљбе Куртијевих специјалаца покушавао да склони и заштити дете.

"Оптужба за напад на уставни поредак је део плана Аљбина Куртија да се сви виђени Срби протерају са севера Косова и Метохије", истиче се у саопштењу и напомиње да се на листи за хапшење поводом напада на уставни поредак налази више од 80 људи од којих су неки лекари, привредници, политички представници српског народа, директори јавних институција и установа.

Из Српске листе питају да ли је ово хапшење наставак репресије режима Аљбина Куртија кроз неоснована и произвољна хапшења "каква смо гледали месецима уназад".

"Да ли је пракса неоснованих хапшења стандард који препоручује Приштину за чланство у било којој међународној организацији, а посебно Савету Европе. Где то још у Европи се људи хапсе због своје етничке припадности?", запитали су у Српској листи.

Представници Српске листе позвали су међународне представнике, пре свега земаља Квинте, али и Еулекса, Европске уније и УНМИК-а да хитно реагују и спрече угњетавање Софронијевића и српских грађана уопште и омогуће његово пуштање на слободу и право да се од лажних оптужби брани са слободе.

Канцеларија за Косово и Метохију: Привођење наставак застрашивања и провокација

Канцеларија за Косово и Метохију ће у наредна два сата објавити који светски центри моћи стоје иза ове најновије одмазде над Србима са севера КиМ.

"Данашње хапшење Срећка Софронијевића наставак је бруталног прогона српског народа, чији је Аљбин Курти извршилац", поручили су из Канцеларије за КиМ.

Србин из Звечана Срећко Софронијевић ухапшен је данас на административном прелазу Брњак и са лисицама на рукама, без икаквог образложења, одведен јужно од Ибра, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Софронијевић је у тренутку хапшења био са супругом, која је очевидац ове најновије репресије косовске полиције.

Канцеларија за Косово и Метохију одмах је обезбедила адвоката ухапшеном Србину, који ће проверити све елементе овог случаја, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је реч је о Србину који је тешко рањен 13. октобра 2021. године од стране припадника "Куртијеве Росу полиције која је тада упала на север Косова и Метохије како би изазвала инциденте".

Софронијевић се, како се наводи у саопштењу, месецима опорављао од последица рањавања, а "метак је тада примио док су припадници Росу бацили сузавац у његов комшилук, а он покушао да склони дете".

"Иако је Софронијевић мирно наставио да живи у свом дому са породицом, не желећи да напусти север Косова и Метохије, данашње привођење наставак је застрашивања и провокација којима је изложен с циљем да напусти своје огњиште, али и да се пошаље порука српском народу на овим просторима да никад неће имати мира, док год је Курти на власти", истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева од међународне заједнице да се укључи и испрати случај ухапшеног Софронијевића, јер Србима на КиМ Приштина не гарантује нити поштује икаква права, закључује се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner