Србија и Балкан

Лајчак с Додиком: БиХ ставити на прво место

Двојица званичника разговарала су о тренутној ситуацији у Босни и Херцеговини
Лајчак с Додиком: БиХ ставити на прво место© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак изјавио је да је на састанку са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Мостару нагласио да локални актери морају да ставе БиХ на прво место.

"Током боравка у Босни и Херцеговини разговарао сам с Милорадом Додиком о његовом виђењу тренутне ситуације. Нагласио сам јединствен позитиван моменат у ЕУ и да локални актери морају да допринесу максимално да се искористи овај тренутак и да се БиХ стави на прво место", навео је Лајчак на Иксу.

Лајчак је објавио да је разговарао и са замеником председавајућег Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем.

"Разговор са Човићем био је увиђајан, причали смо о потреби да се убрза интеграција БиХ у Европску унију. Уверен сам да преостали изазови могу да се превазиђу", написао је Лајчак Иксу.

Лајчак се у БиХ састао и са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић с којом је дискутовао о актуелним политичким приликама у Републици Српској, БиХ и региону, са акцентом на процес европских интеграција.

С министром спољних послова БиХ Дином Конаковићем разговарао је о изазовима које треба превазићи не би ли БиХ започела преговоре о приступању ЕУ, док је с високим представником Кристијаном Шмитом, којег Република Српска не признаје будући да није изабран у Савету безбедности, разменио ставове о актуелној ситуацији у тој земљи.

image