Србија и Балкан

Петковић: У четвртак нова рунда дијалога у Бриселу

Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, истакао је Петковић
Петковић:  У четвртак нова рунда дијалога у Бриселу© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је да са својим тимом, у којем су и финансијски експерти, сутра путује у Брисел, где се у четвртак очекује нова, пета рунда дијалога о једностраној одлуци Приштине да укине динарски платни промет на КиМ.

"Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења", рекао је Петковић за Информер ТВ.

Истакао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти једнострано донео одлуку о укидању динара и тиме Србима забранио плате, пензије, социјална давања, школарине и онемогућио рад српским институцијама, школама, болницама, вртићима.

Навео је да су наше институције преко Поштанске штедионице, преко нашег платног промета примале материјалне трошкове на основу којих су набављали храну и лекове и све остале потрепштине за свој рад, а да је све то сада доведено у питање и нико се у ЕУ на то претерано не обазире.

Петковић је нагласио да је Курти посегнуо за овим једностраним потезом, најтежим до сада, да укине динар и тиме убије дијалог, да доведе у питање опстанак свих наших институција, да протера Србе и онда да каже "па знате, српских институција нема, нема онда ни ЗСО".

"Не морам све да вам говорим јер нећу да дајем прилику Куртију да напада наше људе и наше институције, али чинимо буквално све, из петних жила се пропињемо да успемо да задржимо наш народ и сачувамо наше институције", истакао је Петковић.

Петковић је истакао да је државно руководство Србије учинило све да у снажној дипломатској офанзиви укаже на кршење свих услова и принципа када је реч о захтеву тзв. Косова за чланство у Савету Европе.

Петковић је одговарајући на питање да ли је данас судбоносни дан с обзиром да ће се у Парламентарној скупштини Савета Европе гласати о захтеву тзв. Косова, нагласио да се српски народ на КиМ бори готово свакога дана.

"То чинимо и ми овде у Београду, нарочито председник Александар Вучић. У том смислу сваки дан је судбоносан јер се свакога дана боримо за опстанак нашег народа", истакао је.

Подсетио је да је и данашње гласање саветодавног карактера јер гласа Парламентарна скупштина СЕ те да одлука није обавезујућа, већ је врста мишљења која се упућује за месец дана Комитету министара.

"Све наше снаге ће бити усмерене ка владама. Поред писама које је председник Вучић послао председницима, ми смо припремили и нон пејпере, анализе, графиконе, указујући апсолутно на све оно што је прекршено када је реч о принципима савета Европе. Цела ова процедура и захтев запада или оних који су ментори косовске независности је без основа, реч је о преседану, то морамо да истакнемо", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Како указује, у извештају Доре Бакојани се наводи који су услови за пријем тзв. Косова у савет Европе.

У том смислу наводи да није услов био само враћање земљишта манастиру Дечани.

"И то је представљено као уступак, а ту се ради о одлуци Уставног суда, њиховог Уставног суда и притом је та одлука донета на политичком нивоу", рекао је Петковић.

Додао је да су друга два обавезна услова формирање Заједнице српских општина и да се прекине са отимањем имовине и нелегалном експропријацијом на северу Косова.

"Уместо да се иде са та три захтева, све је то погажено. Из перспективе Запада, ради се о томе да им је мало непријатно да се по први пут у Савет Европе угурава територијална јединица републике Србије", нагласио је Петковић.

Истиче да је Београд учинио све што је у његовој моћи да се спречи да постане "Косово" постане чланица Савета Европе наглашавајући да су нарочито појаснили и указали на то да ће у петак бити 11 година од када је потписан Бриселски споразум, а Приштина преузела обавезу формирања ЗСО.

"Ако је ЗСО некакав услов Запада да би примили тзв. Косово у Савет Европе, од тога да је некакав потпријемни услов нема ништа - или јесте или није. Ако би Косово постало чланица СЕ, ЗСО никада не би била формирана, показало би се да је Косово награђено јер није формирана ЗСО. Њима се СЕ даје на тацни као награда због неформирања ЗСО, напада на Србе, што чине све да протерају српски народ са вековних огњишта", нагласио је Петковић.

image