Србија и Балкан

"Новости": Запад ћути на великоалбанске аспирације

Нико се није огласио због тога што је обележавање годишњице независности Албаније протекло у знаку "великоалбанског политичког декора", пише лист
"Новости": Запад ћути на великоалбанске аспирације© Твитер/Вљоса Османи

Западни центри моћи остали су глуви и неми на последње отворено демонстритрање планова Приштине и Тиране да избришу постојеће границе и досањају сан о "великој Албанији", пишу "Вечерње новости" и наводе да се нико из Европе и Вашингтона није огласио због тога што је обележавање 110. годишњице независности Албаније протекло у знаку "великоалбанског политичког декора".

"Најпре је у недељу 27. новембра у Тирани одржана заједничка седница албанског и косовског парламента, а премијери Еди Рама и Аљбин Курти слали су удружене поруке о 'борби за заједнички дом свих Албанаца'. Затим је јуче зграда Скупштине тзв. Косова осветљена бојом албанске заставе, а Курти је заједно са председницом привремених институција Вљосом Османи, шефом косовског парламента и албанским званичницима на Тргу заставе у Валони присуствовао подизању албанске заставе поводом националног празника Дана заставе који се обележава 28. новембра", наводи лист.

Том приликом, председник Албаније Бајрам Бегај наставио је са "гурањем прста" у око Београду, поручивши да ће "Албанија бити глас Косова кад год буде потребно".

"Имамо обавезу према нашој браћи Албанцима на Косову, у Северној Македонији, у Црној Гори, у Прешевској долини и у дијаспори да испуњавамо наше свете и националне обавезе", рекао је Бегај.

Провокација није мањкало ни на југу централне Србије, додају "Новости" и указују да су албанска обележја осванула на здању општине Бујановац и у седишту Националног савета албанске мањине, а председник општине Бујановац Нагип Арифи лично је поставио албанску заставу на балкон изнад улаза у Општинску управу.

Некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић за лист истиче да је све део политике константног притиска на Србију.

"С једне стране, Курти непрекидно провоцира Србију да истрчи у тзв. сиву зону и реагује оштрије на провокације, а с друге стране, Запад гура мистериозни план за КиМ, наговештавајући крај крајева, односно пријем Косова у Уједињене нације и завршетак процеса преговарања о нормализацији односа почетком следеће године", каже Јовановић.

Међутим, он наводи да је то "рачун без крчмара" јер "Косово" по свим међународним постулатима и нормама није никаква независна држава, већ интегрални део Србије која је са КиМ постала чланица Уједињних нација.

"Запад на све ово ћути јер и они и Албанија и тзв. Косово воде исту игру исцрпљивања Србије. Њиховој стратегији одговара да наша земља буде што мања, зато им и не сметају великоалбанске аспирације, али им смета свака блискост Србије и Српске, за коју сматрају да су је дефинитивно ставили у "одећу" Босне и Херцеговине и тако јој поништили право на самоопредељење", закључује Јовановић.

image