Србија и Балкан

НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ: Довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске је рекао да су покренуте бар две фокусиране мисије са циљем прикупљања више информација и бољег разумевања дешавања на КиМ и у БиХ
НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ: Довешћемо више тешке опремеGetty © Soeren Stache/picture alliance

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (Кфор) и у Босни и Херцеговини (Мисија "Алета" коју спроводи Еуфор).

"Након што смо урадили комплетну ревизију Кфора дошли смо до закључка да нам треба, не само више снага, него и јаче снаге. Овај процес је у току. Довешћемо више тешке опреме на терен, као и више људи", навео је Каволи у саслушању пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената, које је одржано 11. априла.

Он је додао да су покренуте бар две фокусиране мисије са циљем прикупљања више информација и бољег разумевања дешавања на КиМ и у БиХ.

Каволи је оценио да етничке тензије у Босни и Херцеговини такође имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион Западног Балкана.

Напоменуо је да активности Русије на, како је навео, подстицању напетости између етничких Бошњака, Срба и Хрвата имају за циљ да ослабе земљу и спрече продубљивање веза са ЕУ и НАТО-ом.

"Етно-националистичка политика спречава Босну и Херцеговину да усвоји преко потребне политичке, правне и економске реформе које би унапредиле њене евроатлантске интеграције", истакао је амерички генерал.

Додао је да Република Српска настоји да, како тврди, ослаби државну власт и односе БиХ са ЕУ и НАТО-ом одржавајући блиске везе с Русијом.

image