Србија и Балкан

Бурно на изборима у Хрватској: Пленковић прогласио победу, а нема довољно посланика за владу

Објављени су резултати ванредних парламентарних избора у Хрватској и већ је јасно да предстоје тешки преговори о формирању владајуће коалиције
Бурно на изборима у Хрватској: Пленковић прогласио победу, а нема довољно посланика за владу© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Према пресеку Државног изборног поверенства Хрватске (ДИП) на основу 99,61 одсто обрађених бирачких места, највише мандата освојила је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) досадашњег премијера Андреја Пленковића – 61.

Други најбољи резултат, са 42 мандата, остварила је коалиција левог центра "Ријека правде", предвођена Социјалдемократском партијом (СДП), коју подржава и актуелни председник Хрватске Зоран Милановић.

Домовински покрет (ДП) је освојио 14 мандата, док је коалицији "Мост" поверено 11 места у Сабору. 

Платформи "Можемо!" је припало 10 мандата, а Истарском демократском савезу (ИДС) два.

Платформа "Север" је освојила два места у Сабору, а коалиција "Фокус-република" једно.

Сва три саборска мандата намењена Србима поново су поверена Самосталној демократској српској странци (СДСС) Милорада Пуповца.

За саборску већину потребно је освајање 76 мандата и ниједна странка, највероватније, неће самостално моћи да формира владу па ће исход избора бити решен постизборним коалицијама.

Крећемо у формирање нове парламентарне већине, како би формирали трећу владу, рекао је председник ХДЗ-а Андреј Пленковић у седишту странке, након избора на којима је ХДЗ освојио највише гласова, али недовољно за самосталну власт.

Пленковић је истакао да је битно да је та странка по трећи пут заредом уверљиво победила на изборима одржаним, како је рекао, захваљујући Зорану Милановићу и поручио да ће ХДЗ наставити своју политику која је заштитила грађане од многих криза и сачувала хрватску привреду.

"И управо имајући на уму да су ови избори одржани у захтевним околностима само по себи представља сложен задатак, што смо кампању водили у флагрантном кршењу Устава захваљујући Милановићу, без обзира што смо их поразили, они и даље говоре о некој квази влади националног спаса", рекао је Пленковић.

Он је оценио да су "странке које су артикулисале говор говор мржње према ХДЗ-у уместо да честитају, формирале атмосферу која није примерена".

"Позивам све оне странке које су добиле поверење хрватских грађана, а не показују ову априори искључивост, а ту мислим на СДП, уз све кршење Устава и проливање жучи, да нам се придруже. СДП је освојио само један мандат више у односу на прошле изборе и они не заслужују ни на који начин да воде хрватску владу", рекао је Пленковић.

Он је истакао даје на овим изборима победио ХДЗ заједно са партнерима.

"Ми ћемо наравно водити рачуна о интересима хрватске државе и привреде, где засигурно има један кључни интерес, а то је гаранција чврсте стабилности, одмах формирање нове владе јер само у овако захтевним и измењеним геополитичким приликама можемо гарантовати стабилност", поручио је актуелни хрватски премијер.

Пленковић је рекао да је "захтевно три пута заредом победити на изборима" и додао да је зато "време да се сада мало забавимо, јер време је победа и славља".

"А већ од сутра крећемо у нове задатке у националном интересу хрватског народа и хрватске државе", закључио је Пленковић.

Пуповац: Остварили смо бољи резултат него прошле године

Потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац изјавио је да је странка остварила веома добар резултат, бољи него пре четири године.

"У низу средина смо освојили већину гласова српског бирачког тела. То потврђује да, упркос политичким тешкоћама у којима делујемо, наше бирачко тело се шири", рекао је Пуповац. 

Истакао је да је задовољан што околности нису драматично промењене у политичком животу и што ће, вероватно, бити једноставније да се формира парламентарна већина.

"Што се нас тиче, консултоваћемо се са нашим партнерима, другим мањинским заступницима. Тада ћемо имати нешто јаснији став у погледу нашег позиционирања", поручио је Пуповац.

Навео је да ће СДСС проценити како су се распоредиле политичке у целости, а онда ће видети где је ту њено место и шта је најбоље за земљу, српску заједницу и друге националне мањине у Хрватској. 

image
VV inauguration
banner