Србија и Балкан

Како "Политико" види резултате хрватских избора: Балкански Трамп вуче Загреб од ЕУ и Украјине

Милановићев скептицизам према ЕУ, САД и НАТО-у необичан је за ову земљу којој је непоколебљива подршка Западу била уобичајена, наводи "Политико"
Како "Политико" види резултате хрватских избора: Балкански Трамп вуче Загреб од ЕУ и Украјине© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Снажан учинак Зорана Милановића на општим изборима могао би да му пружи прилику да зацрта путању која би нашкодила Украјини и ишла наруку Русији, овако "Политико" види резултат ванредних парламентарних избора одржаних јуче у Хрватској.

Милановић, као независни хрватски председник, привукао је међународну пажњу својим критикама Европске уније и НАТО-а, а појавио се као значајна снага на изборима.

Његов изненадни пораст популарности, упркос томе што је деценијама био ослонац на политичкој сцени Хрватске, подстакнут је провокативним опаскама које је имао попут осуђивања поклича "Слава Украјини" и одбацивање утицаја ЕУ на хрватску политику.

Према прелиминарним резултатима, његовој странци недостаје довољна подршка за потпуну већину, али је постигла довољно добар резултата, има важан глас у преобликовању политичког правца Загреба.

Милановићев скептицизам према ЕУ, САД и НАТО-у необичан је за ову земљу којој је непоколебљива подршка Западу била уобичајена, наводи "Политико".

За две године сукоба у Украјини, Загреб је у Бриселу био виђен као поуздан мејнстрим подржавалац Кијева, али сада тај став може да зависи од тога колики утицај Милановић и његова странка могу да имају на владу, наводи бриселски сајт.

Чини се да је његова реторика одјекнула у јавности која је показала рекордну подршку Социјалдемократској партији (СДП), странци која годинама није успевала да анимира бираче, и углавном се свела на "свирање друге виолине" после Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

image
VV inauguration
banner