Србија и Балкан

Црногорска реконструкција и амерички траг: САД не именују владу у Подгорици, али Спајић да сачека

Нећу бити изненађен ако америчка амбасада уведе санкције појединим српским политичарима у Црној Гори како би спречила њихов улазак у владу, каже за РТ Балкан Владислав Дајковић
Црногорска реконструкција и амерички траг: САД не именују владу у Подгорици, али Спајић да сачекаNone © R.R./ATAImages

Мало је ко данас у Црној Гори, ко се иоле разуме у политику и ситуацију у Подгорици, уверен да ће предстојећа реконструкција Владе Милојка Спајића и коалиционим споразумом договорени улазак коалиције "За Будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) у владу, проћи тек тако.

Односно, да ће западни партнери тек тако аминовати да у извршној власти седе "експоненти просрпске и руске малигне политике", како су до јуче оцењивани и процењивани Милан Кнежевић, Андрија Мандић и њихови саборци.

РТ Балкан синоћ је објавио сазнање да се амбасадорка САД у Црној Гори, Џуди Рајзинг, обратила Спајићу са "снажном препоруком" да још сачека са именовањем потпредседника владе и четири министра у оквиру коалиционог споразума потписаног прошле јесени са просрпским блоком "За будућност Црне Горе". Као оправдање, наведено је да би "поменуте промене негативно утицале на евроатлантски курс земље".

И Владислав Дајковић, председник ванпарламентарне "Слободне Црне Горе", уверен је да улазак ЗБЦГ у Владу Црне Горе неће бити лаган процес.

"Готово сам сигуран да ће се у наредним данима интензивирати притисци поводом уласка ЗБЦГ у Владу, како споља, тако и изнутра. Кад анализирамо изјаве америчких званичника, видимо да и даље доживљавају српски народ као реметилачки фактор у Црној Гори, иако иза нас не постоји ни промил криминалних афера, као што стоје иза процрногорских 'патриотских' кругова у нашој земљи", каже Дајковић за РТ Балкан.

Он подсећа да је "нажалост ситуација таква да српски народ, као једини народ у Црној Гори који се борио за промене, пуне четири године након историјске победе, још увек не може да партиципира у извршној власти".

"На нашим леђима су дошли 'експерти' који су у међувремену постали већи европејци од Ђукановића, а мислим да нећу претерати ако кажем, и већи европејци од самих европејаца из Брисела. Најзад, нећу бити изненађен ако америчка амбасада уведе санкције појединим српским политичарима у Црној Гори како би спречила њихов улазак у владу, водећи се геслом: Kоји Срби су најбољи у извршној власти? Срби којих нема", закључује Дајковић.

На другој страни, Андрија Мандић, председник Скупштине Црне Горе и једини српски политичар на тако високој позицији у власти ове државе, међутим, законодавној а не извршној, много је већи оптимиста поводом предстојеће реконструкције владе. Мандић је недавно за београдске медије изјавио да "о потенцијалној реконструкцији Владе и коначном уласку представника Срба у њу – нема бојазан",  јер су "у изузетно кратком року направили веће и боље резултате него што су то учинили бројни сазиви Скупштине Црне Горе пре нас".

Мандић је додао и да је "прича да су Срби непожељни фактор сада пала у воду" и да је "помирење не само могуће, већ је и неопходно Црној Гори".

Колико је председник Скупштине Црне Горе у праву, и колико његов оптимизам има покриће, видеће се већ за који месец, најкасније до краја године, до када је коалиционим договором орочена реконструкција владе. Овде, а пратећи америчке трагове у процесу, свакако треба имати у виду и недавне најаве бившег америчког дипломате, злослутног Данијела Сервера, који је пре само који месец, забринут што 30 посто становништва Црне Горе себе сматра Србима, рекао како "не искључује могућност да се Демократска партија социјалиста врати на власт, ако тренутна влада не буде испоручила оно што желе Вашингтон и О'Брајен".

После сличне, оптимистичке Мандићеве најаве, на порталу једног од подгоричких медија који је до јуче отворено дувао у ДПС-у тикву, појавио се речит коментар једног од Црногораца:

"И, ето тако, опет остасмо без државе!"

Иначе, сам председник Владе Црне Горе Милојко Спајић није у досадашњим изјавама доводио у питање реконструкцију кабинета. Злонамерни, међутим, уочавају неке нијансе.

У једној од последњих изјава на ову тему, од 18. марта ове године, упитан да ли ће до јуна покренути питање реконструкције кабинета, Спајић је пред америчким изаслаником Габријелом Ескобаром рекао да је тренутно "фокусиран на добијање Извештаја о испуњености привремених мерила (ИБАР) и испоручивања резултата", а после тога ће се "бавити другим питањима укључујући реконструкцију".

Само који месец раније, пре доласка Ескобара, Спајић је у изјавама око реконструкције кабинета био ипак нешто одређенији. Тада "испоручивање резултата" није помињано. Саопштио је да је "неминовна реконструкција његовог кабинета у овој години" и да у њу треба да уђу сви из парламентарне већине, а међу њима и странке колације ЗБЦГ – Нова српска демократија и Демократска народна партија".

Иако "САД никада нису коментарисале односе између премијера и осталих политичких партнера" у Црној Гори, како је 18. марта на истој конференцији за медије рекао Ескобар, амерички изасланик није пропустио да каже како "у овом периоду три чланице (црногорске власти) помажу у регионалној сарадњи", а "постоји и једна која није толико конструктивна, а која даје изјаве о Косову које узрокују турбуленције".

А, кад то каже Габријел Ескобар, онда то има специфичну тежину. И то повелику.

Ескобар је о реконструкцији црногорске владе говорио и седам дана пре посете Црној Гори, 18. марта, када је дословце рекао да је "забринут чињеницом да би странке бивше коалиције Демократског фронта могле бити део владе у Црној Гори". 

"О томе ко ће ући у владу не одлучују САД, већ Влада Црне Горе. Али, јавно смо рекли да смо забринути и да ове партије нису партнер Сједињених Држава", додао је Ескобар.

На овом трагу је и сазнање РТ Балкан о препоруци америчке амбасадорке у Подгорици Милојку Спајићу да мало попричека са именовањем заменика и четворице министара из ЗБЦГ.

image
VV inauguration
banner