Србија и Балкан

Мандић: Доказали смо да Срби смеју и могу да буду део власти

Председник Скупштине Црне Горе поновио је да уколико се обзнани да највећи број грађана Црне Горе говори српским језиком, покренуће процедуру и тражити подршку у Скупштини да се српски језик прогласи службеним језиком
Мандић: Доказали смо да Срби смеју и могу да буду део власти© R.R./ATAImages

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је једини званични представник Срба који се налази на високој државној позицији. Али, како каже у интервјуу за "Блиц", не задуго јер се очекује скора реконструкција Владе у којој ће се налазити још представника Срба у Црној Гори. Открио је зашто држи тробојку у кабинету, да ли би опет примио Додика у посету, и да ли би волео да види Бошњаке у Влади са Србима.

На питање да ли су и колико бољи односи између Србије и Црне Горе данас него у августу 2020. године, Мандић одговара да су данас неупоредиво бољи, посебно у периоду напада бившег режима на Српску православну цркву у Црној Гори. Верује да ће ускоро доћи до прве званичне посете на нивоу парламената две земље, те да ће и на тај начин бити осведочено о квалитету односа.

"Приоритет је свакако бољи живот грађана Црне Горе и Србије, а до тога можемо доћи једино кроз јачање економије. Постоји низ пројеката који је од обостраног интереса за наше две земље, пре свега изградња ауто-пута Београд–Бар, као и реконструкција железнице на истој релацији. Уз ове велике инфраструктурне пројекте, јачање сарадње у енергетском сектору и области туризма је нешто што је такође у врху приоритета", каже Андрија Мандић.

Заставе у кабинету

Говорећи о прашини која се дигла у вези са подизањем тробојке у његовом кабинету, Мандић каже да се уз државну заставу Црне Горе налази и историјска застава Књажевине, односно Краљевине Црне Горе, која је законом заштићена подједнако као и данашња државна застава.

"Прича око тробојке коју форсирају медији блиски бившем режиму је беспредметна и заправо је само показатељ њиховог несналажења у опозиционим клупама. У недостатку одговора на борбу са организованим криминалом у сопственим редовима, они покушавају да са бројних афера које се везују за њихову партију скрену пажњу са старом матрицом о угрожености и непоштовању државе. Тробојка, заједно са државном заставом представља да се нова Црна Гора мора градити на помирењу и сарадњи традиционалне и модерне државе", објашњава председник Скупштине Црне Горе.

На питање о посети председника Републике Српске Милорада Додика Црној Гори на Мандићев позив, одговара да је то део политике изградње најбоље сарадње са свим суседима.

"Да ли има нешто природније него да српски политичар из Црне Горе који покрива одговорну функцију гради најбоље могуће односе са Београдом и Бањалуком, да политичари из Бошњачке странке граде најбоље односе са Сарајевом и Анкаром, да албански политичари граде најбоље односе са Тираном, хрватски са Загребом, итд", пита се Мандић и додаје да је несналажење ДПС-а у опозицији је довело до тога да је једина политика коју сматрају за сходно отворена србофобија.

Каже да је најпоноснији на чињеницу да је именовањем Србина на чело Скупштине Црне Горе једном заувек разбијена стигма да Срби не смеју и не могу бити део власти. Подједнако му је важно то што је отпочео процес помирења.

Реконструкција Владе и помирење у Црној Гори

О потенцијалној реконструкција Владе и коначном уласку представника Срба у њу, каже да нема бојазан јер су "у изузетно кратком року направили веће и боље резултате него што су то учинили бројни сазиви Скупштине Црне Горе пре нас", и додаје да прича да су Срби непожељни фактор је сада пала у воду.

"Помирење не само да је могуће, већ је неопходно Црној Гори. Видимо ових дана да ратни вихори букте на источним границама Европе и на Блиском истоку. Поучени историјским искуством Балкана, императив је до помирења и договора унутар Црне Горе дођемо и да уложимо максималан напор заједно са свим земљама Западног Балкана да очувамо мир и стабилност у региону", оцењује Мандић.

На питање да ли заиста није замерио Бошњачкој странци што су били за његову смену са места председника, одговара да је трпео много веће и теже увреде, али, како каже, "истински жели да и на делима, а не само на речима, покаже да је помирење могуће".

Када је у питању њихов улазак у Владу, каже да би то био ствар договора постојеће парламентарне већине, и да су из Нове српске демократије више пута поновили да немају ништа против.

Тражиће да се српски језик прогласи службеним

Мандић је поновио да чекају званичне резултате пописа становништва у Црној Гори, и да уколико се том приликом обзнани да највећи број грађана Црне Горе говори српским језиком, покренуће процедуру и тражити подршку у Скупштини да се српски језик прогласи службеним језиком.

О порукама које добијају од Европске уније о процесу приступању, каже да су охрабрујуће и верује да ће Црна Гора постати нова чланица ЕУ.

image