Србија и Балкан

Немачки председник: Морамо да убеђујемо Србију да иде јасно ка ЕУ

Сигуран сам да људи у Србији неће да заостају за жељом да се приближе Европској унији и једном се у њу учлане, рекао је Франк-Валтер Штајнмајер за "Дојче веле"
Немачки председник: Морамо да убеђујемо Србију да иде јасно ка ЕУ© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Морамо да наставимо да убеђујемо Србију да пут којим се тренутно креће отвара питања у погледу озбиљности жеље да иде ка Европској унији, изјавио је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер.

"Пратим пут Западног Балкана ка ЕУ већ готово 20 година и често сам ишао у Србију. Сигуран сам да људи у Србији неће да заостају за жељом која долази и из других западних балканских земаља да се приближе ЕУ и једном се у њу учлане. Томе могу само да се надам и да се даље трудим. А и да убеђујем политичко вођство у Србији да јасно иде тим путем“, рекао је немачки председник у разговору за "Дојче веле".

Говорећи о односу Београда и Приштине и недавном смиривању тензија које су нарасле због одлуке привремених институција у вези регистарских таблица, Штајнмајер је рекао да се у том случају још једном доказало колико је Европска унија важна у региону.

"Пошто, као што мислим, постоји жеља да се дође у Европу, да се једном постане члан Европске уније, и та жеља је и даље присутна у свим земљама Западног Балкана, Европа има ту преговарачку моћ, те преговарачке могућности и могла је у том, из наше перспективе релативно малом сукобу око регистарских таблица, да допринесе решењу", рекао је он.

Према његовим речима, то значи да се треба позабавити и већим конфликтима који би могли да допринесу нормализацији односа Београда и Приштине који би, у том смислу, били мирно решени.

Немачки председник је у посети Северној Македонији, након чега ће отићи у Албанији, а за "Дојче веле" је Он је похвалио то што две земље показују солидарност са Украјином када се ради о повећању економског притиска на Русију и испуњавају своје обавезе унутар НАТО-а.

image
VV inauguration
banner