Србија и Балкан

Лајчак: Наставак преговора Београда и Приштине следеће недеље; Бисљими: Састанак био бескористан

Приштина је дошла са нула конструктивности, што је довело до тога да данас ништа нисмо могли да се договоримо, поручио је Петковић
Лајчак: Наставак преговора Београда и Приштине следеће недеље; Бисљими: Састанак био бескористан© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да су се главни преговарачи на данашњем састанку сагласили да наставе преговоре следеће недеље.

"Данас сам био домаћин низа билатералних састанака са главним преговарачима Косова и Србије како бисмо наставили нашу дискусију о привременом решењу за оне који су највише погођени одлуком централне банке у Приштини. Стране су се сложиле да наставимо наше напоре следеће недеље на основу конкретних предлога текста", навео је Лајчак на друштвеној мрежи Икс.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је предводио делегацију Београда, изјавио је претходно да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење за употребу динара на КиМ.

"Наш предлог је оцењен и данас као конструктиван. Приштина је дошла са нула конструктивности, што је довело до тога да данас ништа нисмо могли да се договоримо", истакао је Петковић.

Са друге стране, главни преговарач Приштине Бесник Бисљими навео је да је данашњи састанак био "бескористан" и да је Београд дошао са потпуно новим предлогом желећи, како тврди, да врати ситуацију на почетну тачку.

Према речима Бисљимија, представници Приштине то нису прихватили, па ће на следећем састанку, како тврди, разговори бити усмерени искључиво на Лајчаков предлог.

image
VV inauguration
banner