Србија и Балкан

Дачић: Приштина нема намеру да формира ЗСО, желе само да етнички очисте Србе

Узрок свих проблема у дијалогу је то што Приштина не жели ништа од обавеза да испуни, оценио је министар спољних послова Србије
Дачић: Приштина нема намеру да формира ЗСО, желе само да етнички очисте Србе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Сутра се навршава тачно 11 година од како је потписан Бриселски споразум, али Заједница српских општина (ЗСО), на чије се формирање односи првих шест тачака и чини окосницу овог документа и даље није формирана.

Око текста споразума, који је формално назван "Први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине" преговарало се шест месеци пре него што је на документ стављено три потписа.

У име Београда, документ је потписао тадашњи председник Владе, а данашњи шеф дипломатије Србије Ивица Дачић, а у име Приштине Хашим Тачи, који је у то време обављао функцију премијера тамошњих привремених институција.

Трећи потпис, у име Брисела, који је учествовао као посредник, ставила је тадашња висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Kетрин Ештон.

Дачић је данас оценио да након пуних 11 година Приштина нема намеру да формира ЗСО, иако је то њена међународна обавеза.

"Бриселски споразум којим је то договорено само је тужна епизода, односно тужно сећање на то да је веома упитан кредибилитет Европске уније, као медијатора који је гарант спровођења Бриселског споразума", рекао је Дачић на конференцији за медије у Министарству спољних послова.

Дачић је истакао да је Ештонова најавила да ће ускоро посетити Београд и додао да ће то бити прилика да јој постави питање због чега до данас није реализовано ништа од онога што је била обавеза Приштине.

"Од тада је ЕУ изгубила кредибилитет, јер се тзв. Kосово игра кредибилитетом ЕУ. Видели сте да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти, дан после одлуке Парламентарне скупштине Савета Европе да препоручи пријем тзв. Kосова Савета Европе, изјавио да ЗСО неће никад ни да се формира. Рекао је да Срби имају превише права", казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је узрок свих проблема у дијалогу то што Приштина не жели ништа од обавеза да испуни.

"То је узрок свих проблема, та жеља да се не иде у имплементацију онога што су међународне обавезе Приштине. Сада имате само практично врхунац целе кризе која се огледа кроз трајну нестабилност на KиМ, кроз недостатак институција, недостатак ЗСО која би могла да надомести све проблеме који тренутно постоје. Видели смо јасну и изражену жељу да они немају никакву намеру да то формирају и да је њихова жеља да се етнички очисти KиМ од Срба", указао је Дачић.

Бриселски споразум, који броји укупно 15 тачака, требало је Србима на KиМ да донесе Заједницу која би обухватила 10 општина са српском већином јужно и северно од Ибра и да обухвати Лепосавић, Звечан, северни део Kосовске Митровице, Зубин Поток, Партеш, Ранилуг, Ново Брдо, Грачаницу, Штрпце и Kлокот.

На основу договоренег документа, предвиђено је да ЗСО има статут, председника и потпредседника и скупштину, а чланство би било отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови - општине учеснице.

image
VV inauguration
banner