Србија и Балкан

Истиче рок за пријаву основаца за бесплатне уџбенике: Три нова критеријума од ове године

У уторак, 20. априла, истиче рок за пријаву основаца за бесплатне уџбенике
Истиче рок за пријаву основаца за бесплатне уџбенике: Три нова критеријума од ове године© Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

Министарство просвете и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства за ученике основних школа. Пријава је могућа до 20. априла за одређене категорије ученика која је од ове школске године проширена.

Начелница у сектору за предшколско и основно образовање Славица Јашић је рекла да постоје три нова критеријума за доделу бесплатних уџбеника од школске 2024/2025. године.

"То је за ученике који болују од ретких и тешких болести, затим за ученике који живе у породици где је носилац родитељског права један родитељ, односно један родитељ је преминуо или је непознат, и деца која остварују права на туђу негу и помоћ", објаснила је Јашић за РТС.

Ученици од првог до четвртог разреда основне школе добијају уџбенике за српски, односно матерњи језик, математику, свет око нас, односно природу и друштво и страни језик. Ученици од петог до осмог разреда, добијају књиге из српског, односно матерњег језика, математике и првог страног језика, географије, историје, хемије, физике и биологије.

Јашић је истакла да је за ову активност Министарства просвете издвојено 792 милиона динара.

Подсетила је да је конкурс отворен до 20. априла.

"С тим да ми увек гледамо у најбољем интересу ученика да у случају да неки родитељ није благовремено информисан од стране школе, па прође и тај 20. април као рок, и да прихватимо пријаву јер је врло важно да свако дете коме је потребно добије уџбенике које смо определили", истиче Јашићева.

Уџбенике би ђаци требало да добију на крају ове школске године.

Сви потребни подаци налазе се на сајту Министарства просвете.

image
VV inauguration
banner