Србија и Балкан

Грчки министар спољних послова: Нећемо подржати тзв. Косово у Савету Европе

ПС СЕ је раније одобрила препоруку да се самопроглашено Косово позове у чланство Савета Европе. За ову одлуку гласао је 131 посланик, 29 је било против, 11 уздржано
Грчки министар спољних послова: Нећемо подржати тзв. Косово у Савету Европеwww.globallookpress.com © Eurokinissi

Грчка ће бити уздржана током гласања 16. маја у Комитету министара Парламентарне скупштине Савета Европе и неће подржати захтев да тзв. Косово приступи Савету Европе. То је изјавио грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит у интервјуу за радио станицу Канал 1.

ПС СЕ је раније одобрила препоруку да се самопроглашено Косово позове у чланство Савета Европе. За ову одлуку гласао је 131 посланик, 29 је било против, 11 уздржано.

Главни заговарач пријема Приштине је била чланица грчког парламента Дора Бакојани, сестра грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Новинар је упитао Герапетритиса какав је став Грчке по овом питању, с обзиром да је Грчка одобрила извештај Бакојанијеве у ПС СЕ.

Министар спољних послова је одговорио да се одлука доноси на три нивоа.

"Први ниво је необавезујући закључак надлежног одбора Парламентарне скупштине, који је позитивно говорио о приступању Косова. Други ниво је Парламентарна скупштина, коју чине представници свих земаља Савета Европе, где је такође дата позитивна препорука. Али оба ова изнета гледишта нису обавезујућа. Најважније тело, које одлучује у случају приступања Косова Савету Европе, је Комитет министара, који ће се састати 16. маја и донети одлуку", објаснио је Герапетрит.

Он је истакао да, без обзира на став изнет и на нивоу извештаја одбора и на нивоу Парламентарне скупштине, коју чине посланици, а не владе земаља чланица, став Грчке остаје стабилан и непромењен.

"Као што смо радили у сличним случајевима у прошлости, Грчка ће се уздржати од гласања, другим речима, неће подржати захтев 'Косова' да се придружи Савету Европе", рекао је Герапетрит.

Према речима шефа грчке дипломатије, "нека од суштинских питања још нису решена, а пре свега стварање Заједнице српских општина на Косову.

"Због тога се наша основна политика није променила. Грчка се држи принципијелне спољне политике. Не мењамо мишљење док се не промене чињенице на основу којих се доносе одлуке. Подстичемо дијалог Приштине и Београда, желимо мирно решење спорова", рекао је Герапетрит.

image
VV inauguration
banner