Србија и Балкан

Биће укључене све камере, радари и пресретачи: Опрез за воланом за празнике

Од 25. априла до 1. маја у сарадњи са РОАДПОЛ-ом биће спроведена појачана контрола брзине, користиће се више од 200 уређаја да не би било саобраћајних незгода са фаталним последицама
Биће укључене све камере, радари и пресретачи: Опрез за воланом за празнике© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Oкo 100 аутомобила одузето је за два месеца од када се примењује мера привременог одузимања возила. Уочи ускршњих и провомајских празника, МУП најављује појачану контролу саобраћаја. Биће укључене све камере, радари и пресретачи.

На делу пута где је максимална дозвољена брзина 80 километара на сат, камера је снимила возача који је возио брзином упола већом од дозвољене - 112,9 км/час. Снимљен је савременим камерама које се налазе у возилу познатијем као пресретач.

Прошле године више од 25.000 прекршаја је откривено пресретачима. Из Управе саобраћајне полиције кажу да је и даље много возача који не поштују саобраћајне прописе, у просеку 20 дневно само пресретачима.

"Када су на путним правцима делују и превентивно и репресивно, значи проактивно и реактивно, спречавањем тежих прекршаја, а тиме фаталних саобраћајних незгода. Наравно и искључењем из саобраћаја оних који не поштују драстично саобраћајни пропис и праве теже прекршаје", каже за РТС Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Младен Николић, пуковник полиције Управе саобраћајне полиције МУП-а, каже да возило без спољних обележаја полиције, са уграђеним уређајем за утврђивање прекршаја у саобраћају, може открити и теже прекршаје, не само прекорачење дозвољене брзине кретања.

"Оно ће открити и све друге теже прекршаје, као што су непрописно претицање, вожњу под дејством алкохола, вожњу под дејством психоактивних супстанција, пролазак на црвено светло, вожњу зауставном траком и претицајном траком на ауто-путу", рекао је Николић.

Надзор 24 сата

Управа саобраћајне полиције поседује 20 аутомобила и десетак мотора високе класе који крстаре путевима Србије 24 сата.

Већ 15 година једини задатак им је, кажу, повећање безбедности, а напоран рад изискује вештине које полицијски службеници стичу на обукама у земљи и иностранству.

"Ми у саобраћају никада нисмо задовољни резултатима, ја бих волео да прекршаја нема. Међутим, то је вероватно утопијски, али увек може боље и ми се трудимо да будемо тамо да спасавамо и да спречавамо да дође до саобраћајних незгода, да спасавамо животе", рекао је Лакићевић.

Највећа брзина коју је измерио пресретач 252,8 километара на час

Највећу брзину коју је измерио пресретач на нашим ауто-путевима је 252,8 километра на час, на ограничењу од 130, рекао је Младен Николић.

У време првомајских празника, гледајући статистику, повећан је број погинулих на путевима Србије. Од 25. априла до 1. маја у сарадњи са РОАДПОЛ-ом биће спроведена појачана контрола брзине.

МУП је позвао грађане да предложе локације и деонице путева где би желели да буде саобраћајна патрола.

"У претходне четири године смо имали 58 погинулих у периоду од 25. до 7. маја, од 25. априла до 7. маја. Зато смо и ове активности усмерили баш у том периоду када очекујемо да ће бити велики транзит, велике гужве, велику проточност саобраћају", рекао је Лакићевић.

Првог маја 24 часа биће контролисан саобраћај на важним путним правцима. Користиће се више од 200 уређаја да не би било саобраћајних незгода са фаталним последицама.

Од почетка године је откривено више од 10.000 саобраћајних прекршаја, од чега је пресретачем санкционисано више од 120 возача због насилничке вожње.

image