Србија и Балкан

Вучић после разговора са Небензјом: Србија одлучна да се супротстави политичким преседанима

Вучић је руског дипломату замолио да, "и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН"
Вучић после разговора са Небензјом: Србија одлучна да се супротстави политичким преседанима© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са представником Руске Федерације при УН Василијем Небензјом разговарао о актуелним изазовима са којима се Србија суочава због наметања резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН.

Вучић је навео да је руског дипломату током јучерашњег састанка у Њујорку замолио да, "и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН".

Председник је истакао да је амбасадору Небензји захвалио на доследном ставу Русије у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, показаном и током јучерашње седнице СБ УН.

"Још једном сам указао на одлучност наше земље да се свим политичким средствима супротстави преседанима који подразумевају непоштовање међународног јавног прва и постигнутих договора, као и самовољно и селективно одређивање права и истине", навео је Вучић у објави на Инстаграму.

Вучић је претходно на пријему који је приредила делегација Србије при УН истакао да би усвајање представљеног нацрта резолуције допринело јачању нестабилности читавог региона, додатно продубило јаз међу народима и створило нове тензије на Западном Балкану.

"Зато тражимо да се резолуција повуче овако како је предложена. А ако то не би био случај, позивамо земље чланице да гласају против нацрта резолуције", рекао је Вучић на пријему.

Председник Србије је на јучерашњој седници Савета безбедности УН, на којој је представљен шестомесечни извештај о раду УНМИК-а, истакао да Приштина ствара неподношљиве услове живота за Србе на КиМ.

Вучић је указао да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

image
VV inauguration
banner