Србија и Балкан

Роде притиска формирање ЗСО: Прећи са речи на дела

Роде је поручио да уколико "Косово" жели да буде у Савету Европе, али и "било где друго", мора да предузме "опипљиве кораке"
Роде притиска формирање ЗСО: Прећи са речи на дела© Deutsche Botschaft Pristina

Немачки амбасадор на тзв. Косову, Јерн Роде, говорио је и о процесу приступа у Савет Европе, али и о нацрту ЗСО, поручујући приштинским властима да се нацрт преда на разматрање Уставном суду.

Роде је поручио да уколико "Косово" жели да буде део Савета Европе, али и "било где друго", мора да предузме "опипљиве кораке", који би према његовим речима, требало да буде формирање Заједнице српских општина, за коју каже да представља и законску обавезу Приштине.

"Суд понавља да Први споразум предвиђа оснивање Заједнице општина са српском већином и то значи да је ово део правног система 'Косова'. То морате урадити. А оно што нам треба је опипљив корак. Не имплементација. Рекао сам то у једном другом интервјуу недавно. Потпуна имплементација је део Охридског споразума. Али ако желите да уђете негде, морате да предузмете опипљив корак", нагласио је Роде за Коху.

Савет Европе, истакао је, придаје посебан значај питању мањинских права, што је случај и са "Косовом".

"Савет Европе придаје посебан значај питању мањинских права и најбољи начин да покажемо да је 'Косово' посвећено томе је да почне да спроводи формирање Заједнице. Дакле, да се направи опипљив корак, јер је чак и Парламентарна скупштина Савета Европе рекла да то треба учинити након прихватања", подсетио је.

Истиче да је примена одлуке о враћању земљишта манастиру Дечани дошла у последњем тренутку, односно тек када је постало јасно да Парламентарна скупштина СЕ неће разматрати одлуку коју је, сада, већ донела.

"Стога можете тврдити да многе владе желе акцију, јер речи нису довољне. И то је оно што сам мислио под поступцима и заслугама", казао је Роде.

Укидање мера

Како је данас потврдио РСЕ, већина држава чланица Европске уније залаже се за укидање рестриктивних мера за тзв. Косово.

Једина разлика међу државама чланицама, према сазнањима РСЕ, се односи да ли да се све мере укину одмах или да се укидају постепено.

Роде је додао и да се треба покренути процес за укидање мера против тзв. Косова, уз ограду да је ово његов лични став, не и Немачке.

Роде је позвао Београд и Приштину да имплементирају споразуме које су дијалогом преузели, те да ураде домаћи задатак уколико желе да се приближе Европској унији.

"Имамо више од годину дана од Охридског споразума, обе стране су се обавезале на имплементацију, обе стране. Обе странке, као и Косово, обавезале су се да ће сада имплементирати Асоцијацију. Европски савет је јуче одлучио да ће Охридски споразум уврстити као један од услова у преговорима за чланство у ЕУ. Порука је јасна - ако не урадиш домаћи, нећеш се ни приближити ЕУ. То важи за 'Косово', али и за Србију. И за мене је ово врло јасна порука. Уради свој домаћи задатак", поручио је немачки дипломата.

image
VV inauguration
banner