Србија и Балкан

Ново име на листи коспонзора срамне резолуције о Сребреници

Амбасада Шведске је указала да је неприхватљиво негирати постојање "стравичних злочина током конфликта, подједнако као што је неприхватљиво величање појединаца који су проглашени кривим за те злочине"
Ново име на листи коспонзора срамне резолуције о Сребренициwww.globallookpress.com © Danilo Balducci

Још једно име се нашло на листи спонзора срамне резолуције о Сребреници. Наиме, Шведска ће бити коспонзор нацрта резолуције Уједињених нација, којом би 11. јул био проглашен за Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995, саопштила је данас Амбасада Шведске у БИХ.

Бранећи свој став зашто спонзоришу овакав документ, наведено је да ће Шведска бити коспонзор те резолуције јер је, како наводе, "пресудама Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног суда правде потврђено да је јулу 1995. године у Сребреници извршен геноцид".

"Геноцид у Сребреници никада не сме бити заборављен или минимизиран. Морамо се сећати и одавати пошту жртвама, доприносити помирењу и учити из историје", пише у саопштењу.

Иако све указује да ће усвајање оваквог документа донети нестабилности на Балкану, посебно по питању Републике Српске, амбасада је указала да је "неприхватљиво негирати постојање стравичних злочина током конфликта, подједнако као што је неприхватљиво величање појединаца који су проглашени кривим за те злочине".

Подсећамо, иза резолуције, осим Немачке и Руанде као главних покретача стоје и Турска, Јордан, Малезија, Северна Македонија, Сједињене Америчке Државе, Нови Зеланд, Албанија, Холандија, Финска, Лихтенштајн, Словенија, Република Ирска, Италија, Француска.

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Њујорку, поручио је да борба Србије против усвајања резолуције о Сребреници није лака и да се појављују и земље који су првобитно рекле да ће бити против, а биће уздржане.

"У нашој Мисији све пршти од енергије. Они који подносе резолуцију, највеће силе света, и који врше притисак, имаће озбиљног противника у малој земљи која се дрзнула да брани земљу", рекао је Вучић и додао да ће борба бити до последњег дана, као и да нам нису велики изгледи по питању резолуције о Сребреници у УН јер против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада.

image
VV inauguration
banner