Србија и Балкан

Немачка: Примена одлуке о Високим Дечанима није довољна за СЕ, потребна и ЗСО

Немачка очекује да ће "Косово" предузети опипљиве кораке ка стварању Заједнице српских општина, изјавио је портпарол немачког представништва у Приштини Кристијан Бочер
Немачка: Примена одлуке о Високим Дечанима није довољна за СЕ, потребна и ЗСО© John Walton/PA Images via Getty Images

Примена одлуке Уставног суда за манастир Високи Дечани није довољна да тзв. Косово добије подршку савезника за чланство у Савету Европе, рекао је портпарол немачког представништва у Приштини Кристијан Бочер.

Као и Париз, званични Берлин очекује да Приштина предузме опипљиве кораке ка формирању Заједнице српских општина (ЗСО) пре коначног гласања о њиховом захтеву за чланство у Савету Европе, речено је из немачког представништва у Приштини за "Газету експрес".

"Када је реч о коначном гласању Комитета министара о захтеву 'Косова' за чланство у СЕ, биће узета у обзир укупна слика коју је Приштина представила. Овако важна одлука, за коју је потребна већина од две трећине, не може се повезати са једном темом, попут спровођења одлуке о имовини манастира Дечани", рекао је Бочер.

"Као што је више пута речено, Немачка очекује да ће 'Косово' предузети опипљиве кораке ка стварању Заједнице српских општина, за чије се формирање Београд залагао годинама уназад. Француски председник је то такође ставио до знања у последњем телефонском разговору са премијером Куртијем", рекао је Бочер.

Портпарол немачког представништва нагласио је да је жалосно што је Приштини требало толико времена да се спроведе одлука о враћању манастирске земље коју је донео Уставни суд, највиша судска институција на тзв. Косову.

Напредак на тему ЗСО затражио је и председник Француске Емануел Макрон, који је у понедељак обавио телефонски разговор са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

"Макрон је подвукао значај који Француска придаје брзом и неповратном напретку у имплементацији Заједнице српских општина од стране косовских власти", наводи се у саопштењу француског председника.

Чак је и помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен, на састанку који је јуче одржао са Куртијем, рекао да САД подржавају пут тзв. Косова у евроатлантским интеграцијама, али да, како би се кренуло напред, обавезе дијалога морају бити спроведене, укључујући хитан напредак у вези са формирањем ЗСО.

Курти је након телефонског разговора са председником Француске изразио очекивање да подршка Француске у погледу чланства у Савету Европе неће имати друге предуслове.

image
VV inauguration
banner