Србија и Балкан

Директор Института "Дедиње": Не пропустити историјску шансу за сарадњу са Кином

Директор Института "Дедиње" професор др Милован Бојић каже да су посету Кини спремали дуго, да су знали шта хоће да виде и какву сарадњу могу да остваре
Директор Института "Дедиње": Не пропустити историјску шансу за сарадњу са КиномGetty © Future Publishing / Contributor

Делегација Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" недавно је била у посети Кини, где су лекари ове установе могли да се упознају са радом колега у овој земљи.

Директор Института "Дедиње" професор др Милован Бојић каже да су посету Кини спремали дуго, да су знали шта хоће да виде и какву сарадњу могу да остваре.

"По мом мишљењу, њихова истраживања, тематика, модалитети и начин организације су феноменални, а ми имамо одличан кадар у тој области, више од 30 доктора који су завршили медицину са просеком 10. Битно је да ти млади људи остану овде", сматра он.

"Везивањем за Кину ми можемо се дошколовавати и расти заједно са њима кроз велике научноистраживачке пројекте. То би била будућност Србије у науци у кардиоваскуларној медицини. Имали смо невероватно фантастичан пријем у Кини, код тамошњих медицинских стручњака, са којима ћемо, верујем, остварити плодну сарадњу", каже др Бојић.

Како каже, посетили су важне клинике у Кини, пре свега "Беиђинг хоспитал", која важи за једну од четири најбоље клинике у свету.

"Имају невероватну опрему, невиђен репертоар медицинских услуга свих врста, доста објављених научних и стручних радова, а посебно одељак ове болнице на Западној планини који се бави научноистраживачким радом", нагласио је Бојић.

Истиче да у својој дугогодишњој пракси није видео боље планирање и организовање рада неке клинике и успехе које има "Флори хоспитал".

"Путем наше амбасаде нам је упућен позив и да обиђемо болницу 'Аншан' у Пекингу, градску болницу и били смо фасцинирани", рекао је.

Наглашава да Кинези и ми у визионарским и стратешким путевима имамо сличне погледе и подударне ставове, што су и они констатовали

"Усавршавање у струци и науци је важно и ми ту позицију морамо да искористимо", истиче.

Посетили су, каже Универзитет за традиционалну медицину, њихов Институт за биомедицинске технологије и Институт за биоинформатику, па су и са њима "скицирали облике сарадње".

"То је за мене право откровење у кардиоваскуларним болестима, поготово у генској терапији. Потписаћемо уговор са њима. Верујем да ће део ових уговора о сарадњи бити валоризован кроз потпору Србије и Кине. Морам да кажем да су кинески партнери изузетно заинтересовани за сарадњу с Институтом 'Дедиње'. Ово је историјска шанса наше државе за сарадњу са кинеском медицином коју не треба пропустити", наглашава др Бојић.

image