Србија и Балкан

Пале маске: Професор са Харварда открио намеру да се "укине" Република Српска

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић је оценио да изјава Френсиса Бојла открива намере предлагача и спонзора спорног документа, али и указао да се Република Српска не може укинути без новог погрома или геноцида над српским народом у БиХ
Пале маске: Професор са Харварда открио намеру да се "укине" Република СрпскаGetty © Pierre Crom

Aмерички правник и ратни саветник Алије Изетбеговића Френсис Бојл признао је да иза резолуције о Сребреници стоји намера укидања Републике Српске, као и да је доласком на обележавање 10. годишњице страдања у Сребреници он лично започео кампању укидања Српске.

Бојл је Републику Српску назвао "геноцидном творевином".

"Резолуција ће бити обавезујућа у цијелој организацији УН. Онда ће бити на нама да осмислимо како ћемо ту резолуцију користити да промовишемо интересе БиХ, и да се једног дана решимо Републике Српске, која је геноцидна творевина", рекао је Бојл за телевизују Фејс.

Према његовим речима, резолуција ће "дати снажно оружје у сету алата да се то постигне".

"Ако се резолуција усвоји гласовима већине држава, то постаје међународно право и од тог тренутка је можемо користити. На десету годишњицу обележавања дешавања у Сребреници започео сам кампању укидања Републике Српске и дао сам све од себе да та кампања тече. Могла би се резолуција користити за то", рекао је он.

Овај професор међународног права са Харварда претпоставља да је гласање о резолуцији о Сребреници, у Генералној скупштини УН одложено под притиском и лобирањем Србије, која је, како је рекао, "једна велика и моћна земља на Балкану".

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драган Мастиловић је оценио да изјава Френсиса Бојла открива намере предлагача и спонзора спорног документа, али и указао да се Република Српска не може укинути без новог погрома или геноцида над српским народом у БиХ.

"У Бојловој изјави за нас нема ништа ново, јер су сви здравомислећи људи знали и када је донесена пресуда о наводном 'геноциду у Сребреници' да то није правна већ политичка пресуда која ће у будућности имати своју употребну вредност против Републике Српске и српског народа", рекао је Мастиловић за Срну, преноси РТРС.

Подсетимо, Генерална скупштина УН је 2. маја требало да се изјасни о резолуцији o Сребреници, али је гласање одложено, а нови термин није још потврђен.

Савет безбедности Уједињених нација данас ће расправљати о ситуацији у Босни и Херцеговини, а путем видео линка обратиће се српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, која ће у Савету безбедности бранити Устав Српске, Устав БиХ и Дејтонски споразум.

image