Србија и Балкан

Савет безбедности УН: Редовна полугодишња дебата о ситуацији у БиХ 15. маја

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом "Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995", требало је да буде одржано данас, али је одложено за неки каснији датум
Савет безбедности УН: Редовна полугодишња дебата о ситуацији у БиХ 15. мајаGetty © Selcuk Acar/Anadolu

Савет безбедности УН одржаће редовну полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ 15. маја, наведено је у званичном распореду Савета за овај месец. За сада није објављен дневни ред нити сатница састанка.

Претходни, ванредни састанак Савета о ситуацији у БиХ одржан је у уторак, 30. априла.

Представници Русије заказали су ванредну седницу Савета безбедности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је у раду седнице у складу са чланом 39 Привременог пословника Савета, док су БиХ, Хрватска и Србија учествовале према члану 37.

На седници се обратио и Кристијан Шмит, чије именовање није потврдио Савет безбедности УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом "Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995", требало је да буде одржано данас, али је одложено за неки каснији датум.

Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

image