Србија и Балкан

Курти: "Косово" не прихвата ЗСО као услов за чланство у Савету Европе

Не прихватамо условљавање чланства у Савету Европе Заједницом, о нормализацији односа са Београдом разговарамо у Бриселу, а не у Стразбуру, рекао је премијер привремених приштинских институција
Курти: "Косово" не прихвата ЗСО као услов за чланство у Савету Европеwww.globallookpress.com © © Andreas Gora

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је да његова влада неће прихватити оснивање Заједнице српских општина као услов за чланство тзв. Косова у Савету Европе.

Он је, говорећи на седници владе привремених приштинских институција, рекао да се "Косово" суочава са новим условом, који нема везе са чланством у Савету Европе, како је образложио.

"Влада не прихвата условљавање чланства у Савету Европе Заједницом. О нормализацији односа са Србијом разговарамо у Бриселу, а не у Стразбуру", рекао је Курти, а преноси Радио слободна Европа.

Курти је изјавио да је дипломатама Запада и специјалном изасланику Европске уније за дијалог Мирославу Лајчаку рекао да "од прошлог октобра Влада Косова не прихвата овај нацрт статута".

"Косово је понудило да тај документ буде део пакета Бриселског основног споразума и Охридског Анекса и да се потпише како би постао правно обавезујући и спроводив. Србија је то одбила", рекао је Курти, мислећи на споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине који је постигнут почетком прошле године у дијалогу уз посредовање Европске уније.

Француска и Немачка затражиле су од Приштине да предузме кораке ка формирању Заједнице општина са српском већином убрзо пошто је Парламентарна скупштина Савета Европе крајем априла усвојила препоруку да се тзв. Косово прими у чланство.

Београд и Приштина постигли су договор о ЗСО 2013. године, а потом и 2015. о принципима за њено оснивање.

Уставни суд тзв. Косова је 2015. године утврдио да споразум није у пуној сагласности с уставом.

Србија тражи да Приштина примени постигнуте споразуме, али се тзв. Влада Косова изјаснила против моноетничког удруживања.

"Косово" је поднело захтев за чланство у Савету Европе пре скоро две године 12. маја 2022.

Одбор за политику и демократију Савета Европе одобрио је 27. марта ове године извештај известиоца, грчке посланице Доре Бакојани, у коме се наводи да је земља испунила услове да постане пуноправна чланица те организације, док је – када је у питању формирање Заједнице – то питање које је у "унутрашњој надлежности Косова и нема везе са пријемом у Савет Европе".

image