Србија и Балкан

Ненад Јездић о забрани представе "Књига о Милутину" на КиМ: Ово је одраз страха и панике

Комад Данка Поповића, у ком глумац Ненад Јездић тумачи лик Милутина Остојића, више од две године игра се у Звездара театру у Београду, а представа је требало да данас буде изведена у Косовској Митровици
Ненад Јездић о забрани представе "Књига о Милутину" на КиМ: Ово је одраз страха и панике© Antonio Ahel/ATAImages

Одлука да се забрани извођење позоришне представе "Књига о Милутину" на Северу Косова и Метохије представља недело и суштинску слабост и немоћ Приштине, и само наизглед је силна, изјавио је за Спутњик глумац Ненад Јездић.

Наиме, извођење монодраме "Књига о Милутину" у Косовској Митровици је отказано, јер власти у Приштини нису екипи представе дозволиле улазак на територију Косова и Метохије преко административног прелаза Јариње.

Представа је била заказана за данас, 14. мај.

"Најблаже речено ово је тужно. Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. То је нецивилизацијски чин, антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу 'Књига о Милутину', јесте одраз страха и панике", казао је Јездић.

Глумац је истакао да је срећа па је ова монодрама, на његову велику радост и понос, антиратна.

"Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора. 'Књига о Милутину' је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија у назад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему ово је изузетно примитивно", закључио је Јездић.

Овим поводом огласили су се из Звездара театра.

"Након опсежних договора и припрема за гостовање коме смо посветили пуно пажње, данас је без икаквог образложења, екипи представе „Књига о Милутину“ у продукцији Звездара театра забрањен прелазак административне границе са Косовом и Метохијом. Представе које смо планирали у оквиру најављеног гостовања у Косовској Митровици и Лепосавићу неће бити изведене", навели су.

Из театра су нагласили да су, након низа забрана, почевши од политичких преко економских, верских и других, на ред дошла и култура.

"Забрањено је све што има предзнак српског. ао позориште које традиционално репертоарски негује домаћи текст, улагаћемо и даље напор да своје представе одиграмо пред сваком публиком која жели да их погледа, без обзира на препреке било које врсте, јер култура не познаје границе.

Из Културног центра "Драгица Жарковић" у Косовској Митровици кажу да је представа отказана због немогућности преношења техничке опреме, која је неопходна и саставни је део сценографије, преко административног прелаза Јариње.

Један од чланова екипе представе за РТ Балкан каже да их је у комбију београдских регистрација било тројица и да су на прелазу провели укупно око пет сати.

"Речено нам је да дођемо око седам ујутру на границу, међутим, ми смо поранили, али смо морали да сачекамо ротацију на прелазу. Потом су нас питали да ли имамо пропратно писмо, а пошто нисмо имали, косовски полицајци су нам казали да не можемо даље. Покушали смо да добијемо и одобрење мејлом из Приштине, али ни то није успело", објашњава он.

Додаје да су препуштени сами себи.

"Тренутно смо у Рашки, а требало је и да идемо у Лепосавић, видећемо шта ће бити са тим", објаснио је члан екипе представе.

Комад Данка Поповића у режији Егона Савина, у ком глумац Ненад Јездић тумачи лик Милутина Остојића, више од две године игра се у Звездара театру у Београду.

Улаз на КиМ пред Васкрс није дозвољен директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу, а јуче је на административном прелазу Мердаре улазак на КиМ забрањен и патријарху Порфирију и седморици епископа СПЦ.

image