Србија и Балкан

Милатовић бриљира у Вашингтону: САД захвалне Црној Гори на импресивном доприносу НАТО-у и Украјини

Црногорски председник је рекао да се препоручио САД да буде њихов главни стратешки партнер на Западном Балкану
Милатовић бриљира у Вашингтону: САД захвалне Црној Гори на импресивном доприносу НАТО-у и Украјини© TANJUG/ MEDIABIRO

Председник Црне Горе Јаков Милатовић у посети је САД, где је разговарао са бројним члановима Конгреса који су после састанка истакли важну улогу Црне Горе као чланице НАТО-а.

Истакао је да је предложио САД да Црна Гора буде њихов главни стратешки партнер на Западном Балкану и додао да ће у наредном периоду радити на формализацији тог партнерства.

"Успешни и садржајни састанци са бројним америчким сенаторима. Потврђена снажна подршка нашој реформској агенди и наставку демократског развоја у Црној Гори. Истакао сам како је стратешко партнерство између Црне Горе и САД неопходно. Оно би допринело јачању наше стабилности, безбедности и просперитета", објавио је Милатовић на Иксу.

Наводи да је подржао изгласавању Закона о демократији и просперитету Западног Балкана који је инициран од стране сенатора, а "који би показао додатну посвећеност САД демократској консолидацији и економском развоју региона, посебно када се ради о критичној инфраструктури, трговини, борби против корупције и владавини права".

Милатовић се јуче састао са члановима Одбора за спољне послове у Сенату: председавајућим Беном Кардином, водећим републиканским чланом одбора Џимом Ришом, сенаторком Џин Шахин, те сенаторима Питом Рикетсом и Крисом Марфиијем. Такође је разговарао са сенаторима Роџером Викером и Питером Велчом.

Председавајући одбора, демократски сенатор Бен Кардин, на Иксу је објавио да је имао "продуктиван разговор са Милатовићем".

"Захвални смо Црној Гори на виталној улози као чланице НАТО-а и подршци за Украјину. САД подржавају примену реформи у Црној Гори које су потребне за чланство у ЕУ", написао је Кардин.

Републикански сенатор Џим Риш је у саопштењу навео да "Црна Гора има важну улогу као чланица НАТО-а у јачању колективне одбране, док Русија и Кина представљају озбиљну претњу по трансатлантску безбедност".

"Црна Гора је увек имала значајну улогу у будућности Западног Балкана и драго ми је што сам могао са председником Милатовићем да разговарам о томе како наше две земље могу да раде заједно и унапреде заједничке интересе у региону. Надам се да ће Црна Гора наставити да се интегрише у трансатлантску заједницу и допринесе заједничким регионалним напорима, напретку ка ЕУ и издвајању 2 одсто БДП-а на одбрану", рекао је сенатор Риш.

Сенаторка Шахин, председавајућа сенатског Пододбора за Европу, поручила је после разговора да је Црна Гора важан савезник.

"САД су захвалне на њеном импресивном доприносу НАТО-у као и наставку подршке Украјини. Радујем се давању подршке њеним напорима ка приступању ЕУ", навела је Шахин на Иксу.

У најави Милатовићеве посете коју је објавио његов кабинет, наводи се и да ће председник Црне Горе током посете Америци одржати предавање на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс, те да ће бити гост на посебној сесији Атлантског савета.

Црногорски председник је, као најмлађи шеф НАТО чланице, у понедељак отворио НАТО самит младих на Флориди.

"Јачање кредибилитета НАТО чланства је један од кључних приоритета Црне Горе и налази се у самом врху моје агенде. Чланство Црне Горе у НАТО допринело је јачању наше геополитичке позиције, али и унапређењу демократизације, владавине права и изградњи независних институција", наводи се у саопштењу његовог кабинета.

image