Србија и Балкан

Још један Србин ухапшен због "ратних злочина" на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију тврди да се потврђује пракса да се против Срба на КиМ покрећу судски процеси оног тренутка када покушају да заштите своју имовину
Још један Србин ухапшен због "ратних злочина" на КиМ© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Косовска полиција саопштила је да је ухапшени Србин Г. М. (64) осумњичен за наводно учешће у ратном злочину против цивилног становништва 1999 – конкретно у "масакру у затвору у Дубрави у мају 1999. године", пренео је Танјуг.

Са осумњиченим је обављен разговор у присуству адвоката по службеној дужности, а по налогу Специјалног тужилаштва одређено му је задржавање до 48 сати, пише "Коха".

Реч је о Гаврилу Милосављевићу, пензионеру и бившем раднику Казнено-поправног дома Дубрава из Истока, који је расељено лице и живи у околини Београда, пренеосе медији.

Одмах по сазнању о хапшењу, Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала је адвоката који ће у притвору у Приштини посетити Гаврила и пружити му пуну правну заштиту.

Такође, Канцеларија је саопштила да је овим хапшењем потврђена пракса да се против Срба на Косову и Метохији активирају судски процеси, тајне и лажне оптужнице оног тренутка када покушају да остваре своја права на КиМ и заштите своју имовину коју су узурпирали Албанци.

Канцеларија наводи и да се, на овај начин, Срби институционално, плански и систематски одвраћају од заштите својих права и повратка на своја вековна огњишта, због чега је и стопа повратка на КиМ најмања у једном постконфликтном подручју.

image
VV inauguration
banner