Србија и Балкан

Додик: Повучен закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација

Овај акт предвиђао је увођење строжег надзора над радом свих невладиних организација које примају донације из иностранства, као и могућност забране рада за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, додатну регистрацију и слање финансијских извештаја
Додик: Повучен закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација© TANJUG/ FOTO SRNA BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Предлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација повучен из скупштинске процедуре на додатно усаглашавање и да ће у догледно време бити враћен у поновну процедуру.

"Последњих дана вршили смо консултације с Владом Републике Српске и посланицима владајуће већине у Народној скупштини о Предлогу закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација", навео је Додик на Твитеру.

Он је истакао да су сви правни стручњаци, који су разматрали овај предлог закона, сагласни да је он у потпуности усаглашен са законом који имају САД, те да је блажи по форми и одређеним правним нормама.

"Међутим, видљиви су одређени приговори, а тичу се европских норми, а пошто је Република Српска опредeљена европском путу, договорили смо да овај повучемо и додатно усагласимо са законима које имају и примењују поједине европске земље како бисмо га ускладили с европском правном праксом", навео је Додик.

Потпредседник Владе Републике Српске Милош Букејловић обавестио је посланике Народне скупштине Српске да Влада повлачи из скупштинске процедуре Приједлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Закон је повучен у складу са Пословником о раду парламента, преноси агенција Срна.

Овај акт предвиђао је увођење строжег надзора над радом свих невладиних организација које примају донације из иностранства, као и могућност забране рада за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, додатну регистрацију и слање финансијских извештаја.

image