Србија и Балкан

Вулићева о најављеној седници ПИК-а: Одавно је требало донети одлуку о повлачењу неименованог Шмита

Сарајевски политичари на све начине покушавају да дају легитимитет неизабраном странцу да намеће своју вољу грађанима БиХ и тиме руши Устав, а самим тим и Дејтонски мировни споразум, оцењује саговорница РТ Балкан
Вулићева о најављеној седници ПИК-а: Одавно је требало донети одлуку о повлачењу неименованог Шмита© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Одавно је требало донети одлуку о повлачењу неименованог странца Кристијана Шмита из БиХ и то би требало да буде и учињено, уколико постоји бар мало озбиљности у Савету за имплементацију мира (ПИК), поручује шеф посланичке групе СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, коментаришући наводе "Аваза" да је у Сарајеву за сутра заказана седница ПИК-а.

ПИК се састоји од 55 земаља и организација које на различите начине пружају подршку мировном процесу – обезбеђујући финансијска средства, дајући трупе у састав Еуфора, или директно спроводећи операције у Босни и Херцеговини. У ПИК је такође укључен један број посматрача који се мења.

Према писању сарајевског медија, у питању је дводневна седница, на којој би "уз сагласност појединаца из Европске уније и Брисела који на све начине желе да смање овлашћења високог представника у БиХ Кристијана Шмита".

Сарајевски политичари на све начине, ипак, покушавају да дају легитимитет неизабраном странцу да намеће своју вољу грађанима БиХ и тиме руши Устав, а самим тим и Дејтонски мировни споразум, оцењује наша саговорница.

"Сав хаос који влада овде и који није забележен у постдејтонској БиХ, настао је самовољом непотврђеног странца Кристијана Шмита. Тај човек урушава Дејтонски мировни споразум, нема потврду Савета безбедности о свом именовању на место високог представника", указује Вулићева, истичући:

"Све земље које су иоле озбиљне и које хоће озбиљно да се баве и дипломатијом и политиком, али и миром у свету, треба да изнесу јасне ставове о вишеструком кршењу закона које чини неименовани странац Кристијан Шмит. Људи који нису дорасли функцијама за које немају ни потврде, што Шмит дефинитивно нема, немају шта да раде, а нарочито немају право да нарушавају мир и свађају народе, који су ионако једва дошли до помирења и суживота на овим просторима."

Сарајеву, међутим, није проблем само смањење овлашћења човека који овлашћења по закону и нема, јер га није именовао Савет безбедности УН, већ и сарадња Српске и Русије, али и њени лидери Додик и Путин

Тако у ламенту о смањењу Шмитових надлежности, "Аваз" наводи:

"Оваквим одлукама, да се Шмиту вежу руке, иде се наруку Путинове Русије, којој итекако одговара немирни Западни Балкан, јер осим Милорада Додика који иде на редовне састанке диктатору, председник Русије и нема друге партнере на Балкану."

Вулићева коментаришући ове наводе поручује да су незналице и да превише себи дају за право без икаквог основа, када на тај начин пишу и говоре о Русији и њеном лидеру.

"Никако нису достојни да коментаришу лидера какав је председник Руске Федерације Владимир Путин. Само Москва има више становника него што је имала бивша Југославија, а читава Русија је технолошки и на толико много нивоа напредна. Онда се појави некакав сарајевски фићфирић и себи да за право да даје негативне епитете некоме коме нису ни до ножног малог прста. То јасно говори о незрелости и недораслости људи који нешто тако себи дозвољавају", наводи Вулићева, истичући:

"Највећа срећа и понос народу из Републике Српске је што имају председника и визионара као што је Милорад Додик, који је одавно препознао праве политике мира и развоја у сваком погледу, како економском, тако и друштвеном и негује односе са председником Путином. Наравно, председнику Руске Федерације хвала на свим пројектима и подршци када је у питању Република Српска. Сигурна сам да би помогао и Федерацији, само када би ти људи из политичког Сарајева гледали рационално и имали довољно политичке зрелости да не гледају очима Мајкла Марфија."

Мајкла Марфија су споменули и сарајевски медији, наравно, као потенцијалног заштитника Кристијана Шмита на сутрашњој седници.

Према речима наше саговорнице, Мајкл Марфи је доказани србомрзац, али и мрзитељ православља и православних верника "па није чудо што не жели напредак Дејтонске БиХ и што ће покушати да створи негативне догађаје, а последице ће осетити народ".

"Марфијев интерес је да овде остане што дуже, али наша срећа је што он већ одлазећи амбасадор и што можемо рећи: Гудбај Марфи. Одавно је било време да то кажемо", наглашава Вулићева.

Међу бројним спорним одлукама Кристијана Шмита је и наметање закона по којем је кривично кажњиво неизвршавање његових одлука, по којем се сада суди председнику републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу.  Такође, наметнуо је и измене Изборног закона.

Из Бањалуке поручују да је циљ Кристијана Шмита и Мајкла Марфија да отму природна богатства и имовину Српској, због чега кривично гони Додика, како би га, потенцијалном осуђујућом пресудом, онемогућили да се бави политиком и штити интересе Српске. Управо из тог разлога инсистирају и на тзв. Бонским овлашћењима, која Шмит, све и да га је именовао СБ УН, не би могао да има.

image