Србија и Балкан

Дачић: Вучић у Тирани неће "ни за јоту" променити ставове о Косову

Српски министар спољних послова сматра да је добра одлука да Србија учествује на самиту ЕУ и Западног Балкана у Тирани јер ће се чути наш глас
Дачић: Вучић у Тирани неће "ни за јоту" променити ставове о Косову© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је гостујући на "ТВ Прва" да је добра одлука да Србија учествује на самиту ЕУ и Западног Балкана у Тирани, јер ће се чути наш глас, а председник Александар Вучић неће ни за јоту одступити од наших ставова.

Такође, изразио је уверење да се ништа у односу с Тираном неће променити по потписивању декларације о поштовању свих споразума, која ће бити донета на самиту у Тирани, премда може да се нада да ће документ "освестити" Приштину да поштује и испуни обавезе које су потписали.

"Моје је лично уверење, а мислим да то деле и многи у Европи и свету, да се ништа неће променити док је Аљбин Курти на власти", оценио је Дачић и подсетио да је Курти вратио историју девет година уназад, те поцепао Бриселски споразум.

"О чему ми разговарамо, ако не могу да испуне оно што је већ договорено", јасан је Дачић у оцени Куртијеве политике која се, по његовом речима, заснива на томе да смишља нове теме које ће изазивати ескалацију, па да онда сви треба да се баве деескалацијом Куртијевих акција. С Приштином никад не знате шта ће бити следеће, а ЕУ је у улози ватрогасца што гаси пожар који је изазвао Курти.

Дачић је изнео и став да Европска унија и САД не могу да контролишу "чедо" које су створили и да би требало да се баве оним који прави проблеме, а то је Курти. Све им се обило о главу, то је узрок нестабилности у региону, иако то никада неће јавно рећи, рекао је Дачић.

"Ми треба да водимо такву политику да нико не може да нас оптужи", нагласио је Дачић и додао да је сигуран да председник Србије Александар Вучић на самиту у Тирани неће "ни за јоту" променити ставове које је изнео о косовском питању.

Вучић је првобитно одбио да оде у Тирану јер је ЕУ дала изјаву у складу с њиховим клишеом о симетрији кривице, чиме је опет прећутно дала сагласност Куртију да ради шта хоће, рекао је Дачић и додао да се председник предомислио када је Петар Стано изнео став да је именовање Ненада Рашића у владу привремених приштинских институција неуставно.

"Њима не треба Србија која је ван система већ унутар њега. Потребни смо једни другима. Нама ЕУ због развоја, финансија, бољег живота, а ми њима да будемо део решавања проблема, не проблем. Без нас нема решења питања Косова", рекао је шеф српске дипломатије на ТВ Прва.

Ивица Дачић је истакао да Београд и Приштина могу и сутра да постигну споразум о нормализацији односа, али да то зависи искључиво од Приштине.

"Зна се које су наше црвене линије и шта мора да се испуни пре постизања споразума с Приштином. Прва црвена линија је оснивање Заједнице српских општина, друга да Косово постане члан УН, а трећа безбедност наших људи на КиМ", истакао је Дачић гостујући на ТВ Прва.

image
VV inauguration
banner