Свет

САД усвојиле рекордни буџет за одбрану, само Украјини следи 800 милиона долара војне помоћи

Доњи дом Конгреса усвојио Закон о националној одбрани
САД усвојиле рекордни буџет за одбрану, само Украјини следи 800 милиона долара војне помоћиwww.globallookpress.com © Liu Jie/XinHua

Представнички дом америчког Конгреса подржао је закон који утире пут буџету за одбрану од рекордних 858 милијарди долара, 45 милијарди долара више него што је предложио председник Џозеф Бајден.

Дом је усвојио компромисну верзију Закона о овлашћењима за националну одбрану (НДАА) са 350 према 80, што је далеко премашило двотрећинску већину потребну да се закон усвоји, и послао га на гласање у Сенату. Очекује се да ће Сенат следеће недеље усвојити НДАА и послати га на потписивање у Белу кућу, преноси Ројтерс.

НДАА за фискалну 2023. одобрава 858 милијарди долара за војну потрошњу и укључује повећање плата за војнике од 4,6 одсто, финансирање куповине оружја, бродова и авиона и војну подршку Тајвану и Украјини.

Овогодишњем закону - који је резултат вишемесечних преговора између демократа и републиканаца у Представничком дому и Сенату - била је потребна двотрећинска већина у Представничком дому након неслагања неких чланова Представничког дома око тога да ли у закону треба да буде укључен и амандман о праву гласа.

Фискални НДАА из 2023. укључује одредбу коју захтевају многи републиканци, а која захтева од министра одбране да укине обавезну вакцинацију против ковида.

Закон, који је заправо годишња политика Пентагона, Украјини пружа најмање 800 милиона долара додатне безбедносне помоћи следеће године и укључује низ одредби за јачање Тајвана усред тензија са Кином.

Нова војна помоћ Украјини

У међувремену, агенција АП преноси да САД шаљу додатних 275 милиона долара војне помоћи Украјини, укључујући велике количине муниције и високотехнолошких одбрамбених система који могу да се користе за откривање и уништавање руских беспилотних летелица.

Најновији пакет помоћи укључује 80.000 комада артиљеријске муниције и непознату количину муниције за вишецевни ракетни систем далеког дома ХИМАРС, рекли су за АП амерички званичници.

Укупан износ помоћи мањи је од већине пакета који су САД до сада испоручиле, а уследио је након изјаве генералног секретара НАТО-а Јенсе Столтенберга, који је рекао да Русија смањује своје војне активности како би се прегруписала и покренула нову офанзиву на пролеће.

САД су до сада, укључујући најновији пакет помоћи, Кијеву послале војну помоћ у вредности од око 19,3 милијарде долара.

image