Свет

Цензура на Твитеру: Тајне листе неподобних корисника

Тајни алати коришћени чак и да би се ограничио домет објава академика, укључујући др Џеја Батачарју са Универзитета Станфорд који је изазвао контроверзу након што је оспорио ефикасност ковид карантина и других мера
Цензура на Твитеру: Тајне листе неподобних корисникаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Технолошки гигант "Твитер" створио је низ баријера и алата за модераторе како би спречио да одређени твитови и теме буду у тренду, или су ограничили видљивост налога без знања корисника, доказали су интерна преписка и разговори са више високих званичника у компанији.

Упркос бројним јавним уверавањима највиших званичника "Твитера" да компанија не блокира тајно кориснике, нарочито не због њихових политичких ставова или идеологије, ова пракса се спроводила под еуфемизмом "филтрирање видљивости", тврди новинар Бариј Вајс, који објавио други део такозваних "Твитер фајлова".

"Размишљајте о филтрирању видљивости као о начину на који можемо да потиснемо оно што људи виде на различитим нивоима. То је веома моћно оруђе", рекао је један високи званичник "Твитера", док је други признао да нормални људи не знају шта раде.

Модератори на Твитеру имају моћ да додају корисника у категорије као што су "црна листа трендова", "црна листа за претрагу" и "не појачавај", како би ограничили обим видљивости одређеног твита или целог налога –без знања корисника или било каквог упозорења.

Вајс је навео да су ти алати чак коришћени да би се ограничио домет академика, укључујући др Џеја Батачарју са Универзитета Станфорд, који је изазвао контроверзу након што је оспорио ефикасност ковид карантина и других мера. Батачарја је завршио на "црној листи трендова" и његови постови се нису појављивали на одељку "трендови" на мрежи, показују документа до који је дошао Вајс.

Међутим, изнад модератора постојала је још једна "тајна група" која се бавила питањима која се тичу "високо профилисаних пратилаца", "контроверзних" и других значајних корисника.

Тим је укључивао руководиоце на високом нивоу као што су бивши шеф правног сектора, политике и поверења Вијаиа Гаде, глобални шеф за поверење и безбедност Јоел Рот и извршни директори Џек Дорси и Параг Агравал.

У једном значајном примеру, модераторски тим највишег нивоа је одлучио да се више пута суспендује налог "Либс оф ТикТок", који је рутински објављивао материјал који исмејава либерале и прогресивце, и који је прикупио више од 1,4 милиона пратилаца. Иако је налог обавештен да је прекршио политику борбе против "говора мржње", интерни меморандум компаније објављен у октобру потврђује да се ипак није "директно упустио у понашање које крши ту политику".

Твитер је покренуо нови аргумент рекавши да је жена која води налог "Либс оф ТикТок", Чакја Раичик "подстицала узнемиравање на мрежи". Међутим, када су њени лични подаци откривени на мрежи, "Твитер" је одбио да реагује, закључивши да објаве које садрже њену кућну адресу и фотографије њеног пребивалишта не крше ниједно безбедносно правило платформе.

Објављивање "Твитер фајлова" подржао је нови извршни директор компаније Илон Маск који је након преузимања компаније у октобру отпустио неколико највиших руководилаца, укључујући Гадеа и Роха, и поништио неке од претходних одлука мреже, као што је трајно блокирање налога бившег председника САД Доналда Трампа.

Вајс је најавио да ће нову туру "Твитер фајлова" објавити новинар Мет Таиби, који је отворио серију прошле недеље открићима о напорима целе компаније да "закопа" штетан извештај о породици америчког председника Џозефа Бајдена.

image