Свет

Џорџија у рукама демократа: Сенатор победио бившег фудбалера

Демократе су освојиле упориште у традиционално републиканској Џорџији и нанели ударац Трамповој кампањи
Џорџија у рукама демократа: Сенатор победио бившег фудбалераwww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Демократски сенатор Рафаел Ворнок победио је републиканца Хершела Вокера у другом кругу избора за амерички Сената у Џорџији окончавши жестоку трку у држави која је последњих година постала центар политичког универзума САД.

Ворнокова победа осигурала је демократама упориште на "дубоком Југу" уочи председничких избора 2024.

На међуизборима у новембру, Ворнок је освојио 49,4 одсто гласова наспрам Вокерових 48,5 одсто. Како ниједан кандидат није постигао потребних 50 одсто гласова потребних за потпуну победу, организован је други круг где је демократски кандидат освојио 50,8 одсти а Вокер 49,2 одсто гласова, на основу 99 процената пребројаних.

Резултати су "зацементирали" Џорџију као "бојно поље" које ће играти важну улогу у председничким изборима 2024. Демократе су у протекле две године победиле у три трке за Сенат у некадашњим републиканским упориштима.

Ворнокова победа не само да даје демократама 51 место у Сенату, већ им је обезбедила и непосредније користи: могућност да одустану од споразума о подели власти (у случају да је Сенат подељен пола-пола) и убаце још демократа у одборе, што би заузврат омогућило странци да брже потврди кандидате за судије председника Џозефа Бајдена.

Пораз бившег америчког фудбалера Вокера је такође препрека за Доналда Трампа који планира поново да се кандидује за Белу кућу 2024. Бивши председник је подржао Вокера и десетине других републиканаца високог профила на овогодишњим изборима на средини мандата, али је завршио са мешовитим резултатом у својим најконкурентнијим тркама, пише Ројтерс.

Трамп је на протеклим изборима за Конгрес подржао Волкера и десетине других истакнутих републиканских кандидата. Волкерову кампању оптерећивао је низ оптужби, укључујући и тврдње бивших дјевојака, које је негирао, да их је охрабривао на абортус, иако је јавно тражио да се прекид трудноће прогласи нелегалним.

image
VV inauguration
banner